Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

22. 09. 2013. 09:38   >>  09:38 2

LITVANIJA - FRANCUSKA

Ko će naslijediti Španiju na evropskom tronu?

Evropa će večeras dobiti novog šampiona u košarci. Selekcije Francuske i Litvanije sastaće se u finalu Eurobasketa u Sloveniji, a ranije na programu je meč za treće mesto između Španije i Hrvatske.

Francuska je u polufinalu savladala dvostrukog uzastopnog prvaka ekipu Španije posle produžetka rezultatom 75:72, dok je ranije Litvanija bila bolja od Hrvatske sa 77:62.

“Trikolori” su do finala došli posle preokreta i bolje igre u drugom poluvremenu. Iako su tokom većeg dela susreta jurili prednost protivnika u nastavku meča su se raspucali i predvođeni fenomenalnim Tonijem Parkerom prvo došli do dodatnih pet minuta, a zatim i zasluženog trijumfa.

Litvanija je protiv Hrvatske bila dominantna, vodila je od početka do kraja. Hrvatska se dobro držala tokom prvog poluvremena, na odmor se otišlo uz tek 40-37 za Litvaniju. Međutim, kraj je označila treća četvrtina koja je završila 21-8 u korist Litvanaca, s tim da su hrvatski košarkaši u skoro devet minuta tog dijela susreta ubacili samo tri poena.

Jonas Kazlauskas, selektor košarkaške reprezentacije Litvanije, izjavio je nakon polufinala da se njegova selekcija u ritam vratila nakon poraza od reprezentacije Bosne i Hercegovine na kraju prve etape takmičenja. On je rekao da je njegova reprezentacija nakon tog poraza bila na meti oštrih kritika, te da je plasman u finale jako bitan za ovu generaciju litvanskih košarkaša.

"Mnogi su govorili da ovaj tim ništa ne može da postigne ovdje. Posebno nakon poraza od Bosne u prvoj fazi takmičenja. Nakon toga poraza vratili smo se u naš ritam", rekao je Kazlauskas.

Finalisti su već odmjerili snage u Sloveniji. U drugoj fazi Eurobasketa u grupi E Litvanci su ubjedljivo slavili 76:62.

Selekcija Francuske nema evropsku titulu, a treći put igraće finale šampionata Evrope. Prije dvije godine izgubila je od Španije, dok je 1949. godine u finalu bolji bio Egipat. Pet puta su osvajali bronzu.

Čak deset litvanskih igrača u posljednjih deset utakmica do finala s Francuskom imali su dvocifreni učinak, što je poseban izazov za francusku reprezentaciju u večerašnjem sudaru za zlato.

Litvanija će nakon deset godina ponovo igrati za šampionski trofej. Ukupno su uzeli tri zlata (1937, 1939, 2003), srebrnu medalju osvojili su 1995, a bronzu 2007. godine.

To je peto finale litvanskih košarkaša, koji su tri puta do sada osvajali titulu prvaka - 1937, 1939. i 2003. godina. Litvanija je igrala finale i 1995. godine, ali je izgubila od tadašnje SR Jugoslavije.

Finale u Ljubljani počinje u 21 sat, dok će meč za bronzu između Španije i Hrvatske početi u 17 sati i 30 minuta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније