Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Objavio: P.R.

23. 11. 2017. 12:42   >>  12:10

MITROVIĆ OCIJENIO

"Španija je favorit"

Mislim da je Španija favorit, ali da ćemo mi da odigramo maksimalno, da iskoristimo neku pozitivnu energiju, jedan dobar pristup tih momaka koji su se odazvali, to je naša najbolja ekipa koju trenutno imamo i uz pomoć publike, da odigramo jednu dobru utakmicu, pa nek bolji pobijedi, ocijenio je selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore, Zvezdan Mitrović.

Košarkaška selekcija Crne Gore nedavno je dobila novog selektora. Na mjesto trofejnog stručnjaka Bogdana Tanjevića sjeo je Zvezdan Mitrović, trener Monaka, prošle godine najbolji trener u Francuskoj. U opširnom intervju za Agenciju Anadolija (AA), Mitrović govori o osjećaju kada je postao selektor matične zemlje, o šansama Crne Gore protiv košarkaške velesile kakva je Španija, o igrama Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i o radu trenera Dejana Radonjića. Mitrović je govorio i o igraču Reala iz Madrida Luki Dončiću, koji je Sloveniju vodio do zlata na Evropskom prvenstvu.

Košarkaška selekcija Crne Gore priprema se u Podgorici za meč prvog kola kvalifikacija za Mundobasket 2019. U petak u Podgorici stiže selekcija Španije, što će za Mitrovića biti debi na klupi Crne Gore.

Mjesto selektora kruna karijere

Mitrović je peti selektor reprezentacije nakon obnove nezavisnosti. Kako ističe, za njega je čast i kruna karijere što će predvoditi Crnu Goru.

„Kao prvo, taj poziv za selektora osjećam kao jedno izuzetno priznanje i čast da budeš selektor zemlje gdje si rođen, gdje si počeo karijeru i taj osjećaj ispunjava i kruna je karijere. Ja očekujem da je ispred mene još dugo godina rada, rano sam počeo i već se bavim kao trener 25 godina. Što se toga tiče, izuzetan ponos je i sreća što sam na ovom mjestu. S druge strane, ogromna odgovornost, znate i sami kakav je sistem takmičenja, nešto potpuno novo što je možda i neke kandidate koji su bili prije mene možda ih i odvuklo da ne prihvate ovaj poziv“, kazao je Mitrović.

Crna Gora je na EP u septembru takmičenje završila u osmini finala, porazom od Letonije. U međuvremenu, zbog sukoba na relaciji FIBA-Evroliga, igrači evroligaških ekipa, kao i Nikola Vučević, koji nastupa za NBA ligaša Orlando neće biti na raspolaganju novom selektoru. Ekipa će do susreta sa Španijom, koji je na programu u petak odraditi sedam treninga.

„Probaćemo neke stvari koje su već uigrane, što u klubovima, što kod bivšeg selektora Tanjevića, da to obnovimo, vratimo. Postoji baza igrača koji su tu već bili, došli su novi-stari igrači kao što su kapiten Blagota Sekulić i Nemanja Radović. Probaćemo za ovaj kratak period da se uigramo koliko je to moguće“, ističe Mitrović.

Teško do jake selekcije sa malom bazom igrača

Mala baza igrača jedan je od problema sa kojim se susreću svi crnogorski treneri u mnogim sportovima. Tako je i u košarci. Nacionalna liga još uvijek nije na nekom ozbiljnijem nivou, pa gro igrača u reprezentaciju dolazi iz crnogorskih predstavnika u ABA ligi, dominantno iz Budućnosti.

„Mornar i Budućnost rade na jednom profesionalnom nivou. To se vidi od selekcije, od igre. Nažalost, Lovćena, koji je bio jedan od vodilja, nema. Zatim Nikšić, odakle je najviše tih crnogorskih igrača poteklo, to je u padu. Razvodnjeno je na hiljadu malih klubova, na škole košarke gdje je interes neki prihod. Ali definitivno, sa ionako malim igračkim kadrom, koji nam se odliva nerealno, brzo i rano, napraviti i formirati jake selekcije je izuzetno teško“, poručuje Mitrović.

Španija favorit

Prvi protivnik Crne Gore u kvalifikacijama za Mundobasket 2019, selekcija Španije, u Podgoricu dolazi u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na posljednje EP. Nema braće Gasol, Rudi Fernandeza, Navasa... Ipak, Mitrović ističe da u kakvom god sastavu igrali, Španci su na visokom nivou.

„Mi igramo protiv Španije, sve informacije šta imamo, to je spisak od 16 igrača. Sada pravimo analizu, individualno svakog od njih. Još ništa ne znamo, šta će selektor Skariola, koji je iskusan trener i koji iza sebe ima ne znam koliko medalja, kakvu će igru da pokaže. Definitivno neće igrati kao sa Gasolom i ostalim vrhunskim NBA igračima. S druge strane, imamo pomoć u analizi od igrača Sekulića i Radovića, koji već dugo godina igraju špansku ligu. Igrati u španskoj ligi je jako zahtjevno, da bi bio profesionalac i igrao ACB ligu, mora da si igrač na visokom nivou. Tako da neko podcjenjivanje da Španija dolazi sa četvrtim, petim timom. Tu su imena poput Polongarda, Vaskeza, Vidala, igrača koji su igrali toliko evroligaških mečeva, koji su puno teških utakmica dobili sa ogromnim iskustvom. Mislim da je Španija favorit, ali da ćemo mi da odigramo maksimalno, da iskoristimo neku pozitivnu energiju, jedan dobar pristup tih momaka koji su se odazvali, to je naša najbolja ekipa koju trenutno imamo i uz pomoć publike, da odigramo jednu dobru utakmicu, pa nek bolji pobijedi“, poručuje Mitrović.

Kulminacija dugogodišnjeg rada

Da ozbiljan i studiozan rad donosi rezultate, Mitrović navodi primjer Slovenije, koja je sjajnom igrom na posljednjem prvenstvu osvojila zlato. Crnogorski selektor poručuje da je uspjeh prevashodno ostvaren zahvaljujući treneru Kokoškovu, kao i igračima Dragiću i Dončiću.

„Slovenija je niz zadnjih takmičenja dolazila do približno završnice. Ogroman je broj slovenačkih igrača u NBA timovima, da ne govorimo o evroligaškim. Slovenija je od formiranja nezavisnosti bila među favoritima, međutim nisu uspjeli da sklope sastav koji bi odigrao kao na ovom prvenstvu. Mislim da je sama Slovenija sa par individualaca, sa sjajnim trenerom Igorom Kokoškovim, čovjek iz NBA-a, koji ima višegodišnje iskustvo vođenja ekipa. Vodio je Gruziju, bio i pomoćni trener Srbije. Taj sklop NBA i evropskih igrača, prevashodno Dragića, koji je bio lider, pojava Dončića, nove zvijezde na košarkaškom nebu Evrope, plus ostali igrači koji su se na neki način probudili. Oni su uvijek bili blizu završnica, nisu favoriti bili, ali su važili za ekipu koja je u osam ili četiri ekipe. Ovo je bila kulminacija koju su oni dugo gradili i ove godine su eksplodirali i pokazali možda najljepšu košarku na evropskim turnirima na posljednjih par takmičenja“, kaže Mitrović.

Dženan Musa dominantan za ove prostore

On ističe da prati i rezultate susjednih država, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ističe da je Srbija u tri najbolje reprezentacije Evrope, dok predviđa da bi BiH sa selektorom Vujoševićem mogla napraviti novi „basketbolni bum“ na Balkanu.

„Dolaskom Saše Đorđevića na kormilo Srbije došlo je do nove revolucije. Igraju sjajno, prave sjajne rezultate i to je jedna od tri najjače reprezentacije Evrope, bez ikakvih lažnih skromnosti. Rade vrhunski posao, imaju izvanredne igrače i Đorđević se pokazao kao bivši kapiten i lider na terenu, sada se samo preselio iza linije i nastavio da radi fantastičan posao. Što se tiče Bosne i Hercegovine, pratim njihove rezultate. Ja sam s Duškom Vujoševićem sarađivao i učio od njega još iz doba Budućnosti. Jedan je od mojih mentora. Nažalost, sa problemom sa zdravljem malo je bio udaljen od terena, ali sama reakcija i podrška igrača BiH, mladih igrača koje on pravi i na dobrom je putu, kvalifikovali su se. Sama podrška igrača pokazuje da ti mladi igrači prepoznaju kvalitetan rad. Nije lako raditi sa Duškom Vujoševićem, to je jedan jak dril, to je presing, ali ti mladi igrači, u prvom planu Dženan Musa, koji je dominantan igrač na ovim prostorima. Ta ljubav i podrška koju sam vidio u nekoliko navrata pokazuje da je to sjajna saradnja i da je možda na pomolu jedan novi „basketbolni bum“ na Balkanu“, kaže Mitrović.

Dejan Radonjić radio "čudo" u Zvezdi

Osvrnuo se i na rezultate Crvene Zvezde iz prošle sezone, kada je trener bio bivši crnogorski selektor Dejan Radonjić.

„Ono što je pravio Dejan Radonjić isto se graniči sa čudom. To je ono što je dato treneru, kontinuitet rada. Dejan je napravio svoj sistem, prepoznatljiv gdje je Zvezda pravila fantastičan rezultat. S obzirom na sve probleme koje su imali, probleme finansija, mijenjali igrače, ali gro tih domaćih igrača su pravili ritam, igrali su fantastičnu odbranu u punoj Areni. Ove godine se to promijenilo drastično“, ističe Mitrović.

Dončić novi Dražen Petrović

Komentarisao je i igre Luke Dončića, igrača Real Madrida i već sada jednog od najboljih igrača Evrope, sa samo 18 godina. Mitrović smatra da je poređenje košarkaške javnosti Dončića sa Draženom Petrovićem ispravno.

„Poslije dugo vremena se pojavio igrač kao Luka. Nedavno je napunio 18 godina, a ovo mu je treća evroligaška sezona. Dečko dominira i to je pokazao u reprezentaciji i Real Madridu. Potpuno je ispravno poređenje sa Draženom Petrovićem, pošto poslije toliko godina se niko nije pojavio kao on. Samo se nadam da će što duže ostati u Evropi. Za Evropu je jako loše što talentovani i mladi igrači jako rano idu u NBA ligu. To je želja svih igrača, ogroman novac, biznis, sve je to sjajno. Ali Evropa ispušta takve bisere, da uživamo kao što smo uživali u igrama Bodiroge, Danilovića i ostalih, tako da je pred njim sjajna karijera, sigurno ozbiljna NBA karijera“, zaključuje Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније