Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

rtcg.me [ O.Z. ]

20. 09. 2017. 22:14   >>  01:07

PREDSJEDNIK SAVEZA NAJAVIO

Španci u "Morači" sa igračima iz Evrolige

Predsjednik Košarkaškog saveza Španije, Horhe Garbahosa, kazao je da će "furija" u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igrati u najjačem mogućem sastavu, sa igračima iz Evrolige, uprkos sukobu između FIBA-e i najjačeg klupskog takmičenjima.

Eurobasket je nedavno završen, a nacionalne timove ubrzo očekuju nove obaveze. Kvalifikacije za Mundobasket 2019. u Kini počinju za dva mjeseca, a Španija u prvom kolu, 23. novembra, gostuje u Sportskom centru "Morača".

Crna Gora i Španija će u kvalifikacijama u Grupi A igrati još sa Slovenijom i Bjelorusijom.

U košarkaškim krugovima kvalifikacije za SP nerijetko su kritikovane. Mnogi ih smatraju suludim i maratonskim, upoređujući ih sa fudbalskim kvalifikacijama, a pravo nastupa neće imati igrači pod ugovorima u NBA i evroligaškim klubovima.

Međutim, predsjednik KS Španije, u intervjuu za "Europa Press", kazao je da je ubijeđen da će na startu kvalifikacija za Španiju igrati članovi evroligaških ekipa. On je naveo da će igrači dobiti pozive, a vjeruje da će savez sa klubovima naći rješenje.

"Kao i uvijek, napravićeno najbolju selekciju i zbog toga ćemo zvati igrače iz Evrolige. Organizatori Evrolige su saopštili da nemaju namjeru da stopiraju takmičenje i da igrači imaju slobodu da odluče da li će igrati ili ne. Mi imamo obavezu da branimo interese španske košarke, a reprezentacija je njen pokretač razvoja i to je razlog zbog čega će najbolji igrači igrati kvalifikacije za SP", kazao je Garbahosa.

On je rekao da će, ako bude potrebno, tražiti zaštitu Sportskog suda u Lozani.

"Nadam se da će to pomoći da igrači sami odlučuju da li će se pridružiti nacionanom timu", naveo je Garbahosa.

Prvi čovjek španskog saveza je kazao da je FIBA prije nekoliko godina najavila ovakav sistem i kalendar takmičenja.

"Sa svojim prednostima i manama, takav sistem brani interese košarke u svijetu. Veoma je teško pretpostaviti da mali broj važnih i velikih klubova nameću svoju volju španskoj, evropskoj i svjetskoj košarci", istakao je Garbahosa.

Kako je naglasio, plasman na Mundobasket je važan jer to turnir na kojem se obezbjeđuje viza za Olimpijske igre.

"Plasman na SP ne smije da dođe u pitanje i rizik da odemo na turnir mora da se smanji na najmanju moguću mjeru. Vjerujem da ćemo kvalifikacije početi da najboljim mogućim timom, u kome će biti igrači Reala, Barselone, Valensije. Ne smijemo se zavaravati, ako se ne kvalifikujemo na SP, španska košarka će biti u velikom problemu", rekao je Garbahosa.

Svjetsko prvenstvo u Kini održaće se od 31. avgusta do 15. septembra 2019, a učestvovaće 32 reprezentacije, 12 evropskih.

"Furija" je na nedavno završenom Eurobasketu nastavila sa žetvom medalja. Osvojila je bronzu, ali apetiti su pred EP bili veći i važila je za glavnog favorita za zlato. Nakon Eurobasketa od nacionalnog drsa oprostio se dugogodišnji igrač Barselone, Huan Karlos Navaro.

Španija je od Evropskog prvenstva 1999. osvojila 13 medalja. Na Evropskim prvenstvima su osvojili devet - po tri zlatne, srebrne i bronzane, imaju dvije olimpijske srebrne medalje i jednu bronzanu, a 2006. su osvojili Svjetsko prvenstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније