Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Objavio: B.V.

19. 09. 2017. 09:26   >>  10:46 2

TANJEVIĆ PORUČIO

Uspjeh na EP olakšao penziju

Bivši selektor Crne Gore Bogdan Tanjević kazao je da mu je uspjeh na Eurobasketu s našom selekcijom olakšao odlazak u sportsku penziju.

Tanjević je uspio da se plasira u drugu fazu takmičenja prvi put u istoriji crnogorske seniorske košarke gdje je u osmini finala Letonija bila prejaka za dalji prolaz.

Tanjević je trenerskoj karijeri nekoliko puta rekao "zbogom", ali se vraćao. Strast je bila jača. Ona ga je i vodila da od svoje 24. godine do 70. godine opstane u košarci na najvišem nivou.

"Dug vijek na klupi izlazi iz strasti za košarkom, a onda se strast pretvori u energiju. Tako je kod svakog ko je strastvenik, a ja jesam", opisuje nam. Uspjeh na Eurobasketu mi je olakšao odlazak", kazao je Tanjević za klix.ba.

Tanjević svoje iskustvo nije prenosio samo seniorskoj selekciji, nego i omladinskim kategorijama pošto je prije preuzimanja selektorske funkcije radio i kao predsjednik Udruženja košarkaških trenera Crne Gore, a tu će funkciju obavljati i nakon trenerske karijere.

"Košarkaški savez Crne Gore je napravio mnogo u svim selekcijama. Sve tri mlade selekcije; kadeti, juniori i U20 selekcija su u A diviziji već drugu godinu, a kadeti su osvojili srebro na Evropskom prvenstvu ove godine. Seniori su igrali Eurobasket... Mislim da je to za zemlju poput Crne Gore odličan rezultat, kao što sam govorio i za BiH da je sam plasman na Eurobasket fantastičan uspjeh, a kamoli kad uđeš među 16 najboljih kao što smo mi uspjeli i to nam je prvi put. Uspjesi svih selekcija, a posebno seniorske za koju sam najodgovorniji su mi olakšali odluku da se zaustavim", kazao je 70-godišnji Tanjević.

Volio borbu jačih protiv slabijih

Od vječnog drugoligaša, što je nekad bila KK Bosna, za samo osam godina napravio je evropskog šampiona 1979. godine. Da to nije slučajnost dokazao je u italijanskom Stefanelu koji je vodio u paklu treće lige te kasnije odveo u vrh italijanske košarke, a slično je uradio i s Juventus Casertom preuzevši taj klub u drugoj ligi.

"To me je najviše 'palilo'. Volio sam tu borbu protiv jačih, 'praviti revoluciju'. Uvijek sam mislio da je jednostavno s nekim superekipama postići rezultat, pa sam smatrao da treneri svoju platu treba da zarade praveći rezultate s malo para, mogućnosti i pretpostavki za uspjehe. Mislio sam da treneri treba da skidaju one koji su na vrhu provjeravajući jesu li toliko jaki", kazao je jedne prilike.

Tanjević je kao trener vodio istinske legende, jedne prilike na pitanje da izabere one najbolje, odgovorio je: "Mogao bih izabrati najmanje pet postava". I bio je potpuno upravu. Od Krešimira Ćosića, Mirze Delibašića, pa preko Dina Menegina, Oskara Šmita i Dejana Bodiroge, Tanjević je instrukcije davao zaista nekim od najvećih imena u historiji evropske košarke. Kao što je teško pobrojati veličine koje je trenirao, još je teže izabrati najbolje trenutke njegove karijere.

"Teško je sabrati najbolje trenutke moje karijere. U principu, ono što je košarka dala meni i mojoj familiji, to su fantastične stvari. Uživao sam u ovome što radim, a najveća sreća nekog čovjeka je da mu hobi postane ujedno i posao. Ali, svakodnevno sam se trudio da nešto vratim košarci. Ne košarci pojedinog kluba ili reprezentacije, nego generalno košarci koja mi je dala toliko toga, jer sam toliko dugo u košarci, kao i moja žena koja je bila košarkašica. Žena je i vukla prvi dio našeg braka, jer smo dobili stan zahvaljujući njenom talentu", kazao je Tanjević time pohvalivši svoju suprugu Jasnu koja je nastupala za Jugoslaviju.

Sudbina je htjela da trenerski posao okonča na klupi Crne Gore iako i sam kaže da bi možda više simbolike bilo u tome da je u trenersku penziju otišao s klupe reprezentacije BiH.

"Ranije sam kazao da bi postojao košarkaški smisao da sam na klupi Bosne i Hercegovine okončao karijeru, jer u Sarajevu sam počeo i kao igrač i kao trener u KK Bosna. Ali, desilo se slučajno. U Crnoj Gori sam pod odličnom organizacijom Košarkaškog saveza kojim rukovodi Danilo Mitrović radio kao predsjednik Udruženja košarkaških trenera, pa je kasnije došlo i do toga da preuzmem reprezentaciju skupljenu od igrača iz republičke lige te da je vodim na Igrama malih evropskih država, jer oni te 2015. godine nisu bili na Eurobasketu. Na tim igrama u Rejkjaviku smo bili prvi. Nakon toga su uslijedile kvalifikacije za Eurobasket i sam nastup na Eurobasketu. Nijesam namjerno krenuo u ovo, mislio sam nakon odlaska s klupe Turske 2013. godine da će to biti dovoljno, ali produžilo se", kazao je Boša.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније