Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Objavio: O.Z. ]

07. 09. 2016. 18:58 >> 15:27
12

VELIKA POBJEDA

Crna Gora slavila nakon velike borbe

Košarkaška reprezentacija Crne Gore savladala je u Tbilisiju selekciju Gruzije sa 74:76 (25:19, 17:21, 12:22, 20:14), u utakmici trećeg kola F grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i tako napravila veliki korak ka Eurobasketu, koji će se naredne godine održati u Finskoj, Rumuniji, Izraelu i Turskoj.

U Tbilisiju je viđena velika borba tokom svih 40 minuta meča, a odlučujući momenat dogodio se tri sekunde prije kraja, kada je Nemanja Đurišić uspio da se dokopa lopte nakon velike gužve u reketu Gruzije i postigne poene za pobjedu koja je našu selekciju približila smotri najboljih selekcija "Starog kontinenta".  Gruzija je propustila posljednji napad, u kojem je Majkl Dikson šutirao za tri, a Viktor Sanikidze za dva poena.

Nakon dva lagana trijumfa protiv Slovačke i Albanije, znalo se da će večerašnji meč biti veliki ispit za izabranike Bogdana Tanjevića.

Gruzija je nošena podrškom preko osam hiljada navijača i "Dvorani sporta" u Tbilisjiu bolje ušla u meč, koji otvoren trojkama Diskona i Dašića. Domaći su vodili cijelo prvo poluvrijeme, a najveću prednost od 11 poena razlike imali su sredinom druge dionice (35:24).

Najviše problema našoj odbrani zadavali su NBA as Pačulija i Šengelija, dok je u našoj ekipi u prvih 20 minuta najraspoloženiji bio Vučević.

U nastavku su "crveni" zaigrali agresivnije u odbrani, a Popović je ražirao preokret na startu treće dionice. Prvo je pogodio trojku za izjednačenje (45:45), a potom sa linije slobodnih bacanja donio našem timu prvom vođstvo na meču.

Prednost je rasla u trećoj četvrtini. Na oko dva minuta do kraja dionice "crveni" su imali plus 7 (52:57), a u posljednjem napadu naših Pavlićević je pogodio trojku pa je Crna Gora u posljednjih 10 minuta ušla sa 8 poena prednosti - 54:62.

Na startu posljednje dionice Gruzije je uspjela da odmah uhvati priključak i smanji na tri poena razlike, ali uslijedile su dvije vezane trojke "crvenih". Prvu je pogodio Vranješ, a potom je bio precizan i Đurišić, pa su tako utišali domaću publiku i ugasili euforiju na tribinama nakon serije Gruzijaca od 5:0.

Pačulija je u finišu zaradio petu ličnu grešku, tako da je Gruzija u završnici meča ostala bez najboljeg igrača, što je olakšalo posao našoj odbrani. Ipak, domaći su još jednom uspjeli da vrate rezultatku neizvjesnost. Vezali su 6 poena i prišli na samo poen razlike (67:68), a potom su uspjeli i da preokrenu, na dva i po minuta do kraja (70:68).

Ponovo su dvije vezane trojke vratile naš tim u vođstvo. Ovog puta pogodili su Vučević i Nidam, ali nakon toga nijesmo realizovali nekoliko napada. Gruzija je iskoristila promašaje "crvenih" i preko Diskona i Šegelije došla je do izjednačenja, na pola minuta do kraja (74:74), pa se ušlo u dramatičnu završnicu.

U posljednjem napadu crnogorske selekcije, odlučujuće poene postigao je Nemanja Đurišić. Prethodno lopta kao da nije htjela u koš. "Crveni" su promašili nekoliko puta iz reketa protivnika, da bi nakon velike gužve Đurišić luhvatio loptu u prislijedio ju je u mrežu i tako, ispostavilo se, postavio konačnih 76:74.

Gruzijcima su ostale samo tri sekunde za šut, nedovoljno da se Diskon valjano namjesti i pogodi za tri poena.

Naefikasniji u crnogorskoj selekciji bio je Nikola Vučević sa 17, dok je Derik Nidam dodao 12 poena. U selekciji domaćina najbolji je bio Zaza Pačulija sa 22 koša.

Reprezentacija u četvrtak iz Tbilisija putuje u Nitru, gdje će u subotu igrati protiv Slovačke u četvrtom kolu kvalifikacija.

Slovačka je večeras upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama, pošto je pred svojim navijačima savladala Albaniju sa 69:60 (14:11, 20:20, 25:17, 10:12).

Plasman na šampionat Evrope izboriće pobjednici grupa, kao i najbolje četiri drugoplasirane selekcije.

TOK MEČA:

Gruzija - Crna Gora 74:76 (25:19,  17:21,  12:22, 20:14)

Prva četvrtina:

Tanjević se odlučio da u prvoj petorci budu Vučević, Dašić, Mihailović, Đurišić i Nidam.

Prvi napad imala je Gruzija, a završio ga je Amerikanac Dikson trojkom iskosa. Na drugoj strani uzvratio je Dašić.

Domaći su uspjeli da se malo rezultatski "odlijepe" koševima Šengelije i Pačulije (10:5), potom je Dašić smanjio sa linije slobodnih bacanja (10:7), ali Šengelija ponovo donosi svom timu +5 (12:7).

Gruzija je nakon 4 i po minuta igre stigla do najveće prednosti u dosadašnjem dijelu meča +7. Ponovo je pogodio Šengelija, za 14:7, pa je Tanjević morao da zatraži prvi tajm-aut na meču.

Potom je Mihailović pogodio dva šuta sa distance i vezao pet poena za 14:12 na 4 minuta do kraja prvog dijela igre.

Gruzija je u naredna dva minuta ponovo došla do +7 (21:14). Opet su probleme našoj odbrani zadavali Šengelija i Pačulija, a na drugoj strani pogodio je Vučević i Đurišić. 

Na pola minuta do kraja prve četvrtine Gruzija je povela 25:16, ali Popović trojkom smanjuje na 6 poena razlike i postavlja konačan rezultat prve četvrtine - 25:19.

Druga četvrtina:

U uvodnim minutima drugog dijela igre nije bilo poena.Dubljević i Radončić su promašili šuteve za tri poena, a na drugoj strani neprecizan je bio Dikson.

Prve poene u nastavku meča postigao je Bojan Dubljević, nakon 2 i po minuta (25:21), ali odmah su domaći, preko Šermadinija, vratili prednost od 5 poena razlike. Potom je pogodio Sanikidze, a odgovorio je Pavlićević trojkom (29:24), na skoro 6 minuta do poluvremena. 

Gruzija je na 3:50 minuta do odlaska na odmor došla do najveće prednosti na meću +11 (35:24), redom su pogađali Šermadini, Dikson i Pačulija, pa je Tanjević morao da reaguje i traži tajm-aut.

Vučević je nakon male pauze vezao pet poena. Prvo je bio odličan u reketu, apotom i pogodio trojku za 35:29, na nešto više od 3 minuta do kraja četvrtine.

Na minut i po kraja poluvremena, naša selekcija prišla je na minus 2 (37:35), nakon što je Nidam pogodio trojku i Dašić uspješno završio polukontru.

Nidam novom triojkom nije dozvolio Gruziji da se ponovo "odlijepi", nakon što su domaći vezali  4 poena, pa u posljendjih 30 sekundi naša selekcija ulazi sa tri poena zaostatka (41:38).

Naša klupa je zaradila tehnički faul, ali srećom Gruzija je uspjela samo da pogodi jedno slobodno bacanje (42:38), nakon čega su naši uspjeli da smanje na minus 2 nakon što je Dubljević prvo promašio slobodno bacanje, apotom upisao ofanzivni skok i ubacio loptu u koš. Gruziji je ostalo samo 6 sekundi za posljednji napad, pa naši nijesu imali problema da se odbrane i sačuvaju 42:40.

Treća četvrtina:

Počelo je drugo poluvrijeme meča u Tbilisiju. Prve poene u nastavku postigao je Pačulija, sa linije slobodnih bacanja, a potom je Nidam pogodio na drugoj strani za 43:42.

"Crveni" su konačno izjednačili u 22. minutu meča (45:45), zahvaljujući trojci Popovića, a potom imali priliku da povedu, ali je Dubljević promašio šut sa distance.

Ipak, ni Gruzijci nijesu uspjeli da realizuju dva uzastopna napada, pa je Popović sa linije slobodnih bacanja doveo naš tim u vođstvo, prvi put danas (45:46).

Naši igraju odlično odbranu u nastavku, Gruzija je potrošila još jednu loptu, a Dino Radončić je potom upisao prve poene večeras za vođstvo od tri razlike (45:48). Crna Gora je u prvih pet minuta treće četvrtine napravila seriju 8:3.

Tek nakon 6 minuta igre u trećoj dionici Gruzijcu su uspjeli da izigraju našu odbranu, Sanikidze je zakucao nakon proigravanja Diksona, ali Vučević je uzvratio na drugoj strani. Ipak, Sanadze postiže trojku i poravnava rezultat (50:50). Sanadzeu je potom dosuđena nesportska lična greška, pa su naši stigli do +3 (50:53), poenima Popovića i Vučevića sa penala.

Na 2:16 minuta do kraja četvrtine, Vučević je odveo naš tim do najveće prednosti večeras +5. Centar Orlanda prvo je upisao blokadu, a onda u sljedećem napadu pogodio za 50:55. 

Prednost Crne Gore nastavlja da raste. Popović je prvo uzvratio na poene Tsintsandzea sa penala, a potom Dubljević bio siguran sa linije slobodnih bacanja za +7 (52:57).

Sjajno su naši završili treću četvrtinu. Pavlićević je pogodio trojku pa "crveni" u posljednjih 10 minuta ulaze sa 8 poena prednosti - 54:62.

Najefikasniji u našem timu na kraju treće dionice je Vučević sa 14 poena, Nidam je ubacio 9, Dašić jedan manje, dok su Dubljević i Pavlićević ubacili po 6. Kod Gruzije, Pačulija je jedini dvocifreni, ubacio je 17 poena.

Četvrta četvrtina:

Prve poene u posljednjoj dinoci postiže najefikasniji igrač meča Pačulija, a potom Sandze postiže koš uz faul i realizuje slobodno bacanje (59:62). Naši su prva dva minuta 4. četvrtine bili bez koša, ali su vezali dvije trojke, prvo je pogodio Vranješ, a potom i Đurišić (61:68).

Zatim su Gruzijci vezali 6 poena i prišli na samo poen razlike (67:68), na skoro 5 minuta do kraja meča, pa je Tanjević morao da traži tajm-aut.

Nekoliko napada na obje strane nijesu iskorišćeni, a post je prekinuio Pačulija, koji je pogodio uz faul i realizovao slobodno bacanje, i tako preokrenuo rezultat. Gruzija vodi sa 70:68 na dva i po minuta do kraja.

Pačulija je potom zaradio petu ličnu grešku, tako da je Gruzija u završnici meča ostala bez najboljeg igrača.

U završnici meča naši postižu dvije vezane trojke . Vučević je prvo pogodio, a potom Nidam, pa Crna Gora vodi 70:74 minut i 6 sekundi do kraja.

Nijesmo uspjeli da odbranimo još jedna napad domaćih, Šengelija je smanjio na minus 2 (72:74). Odmah zatim Gruzija dolazi do izjednačenja preko Diskona na pola minuta do kraja.

U posljednjem napadu"crvenih" Đurišić je uspio da ubaci loptu u koš nakon nekoliko ofanzivnih skokova i pokušaja Vučevića i velike gužve u reketu domaćih - 74:76. Ispostavilo se da je to bio koš za pobjedu.

Crna Gora je blizu pobjede, Gruziji su ostale samo tri sekunde za šut... Diskon je preuzeo odgovornost, ali nije pogodio za tri poena.

Naši košarkaši su tako upisali veliku pobjedu protiov najvećeg konkurenta za prvo mjesto u grupi koje vodi na Evrosko prvenstvo. Na kraju, rezultat je  74:76.

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније