Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

26. 04. 2023. 17:59 >> 12:18
Čitaj mi:

TETI KASTELjANOS

Argentinska senzacija koja je srušila Real i odličan projekat Siti Fudbal grupe

Do juče ime Valentina Tetija Kasteljanosa nije bilo poznato široj fudbalskoj javnosti, osim ako niste ljubitelj američke MLS lige, tačnije Njujork Sitija.

Danas nema tog medija koji ne ponavlja njeogovo ime, nakon što je ovaj 24-godišnjak isporučio Real Madridu poker golova u pobjedi Đirone nad Real Madridom od 4:2.

Rođen na sjeveru Argentine u gradu Mendozi, koji pada u podnožju istočne strane Anda i blizu granice sa Čileom.

Upravo će sa druge strane Anda, tačnije u Univerzidad de Čileu da krene njegova fudbalska karijera, jer je u njihovoj razvojnoj akademiji napravio prve fudbalske korake, a debi za prvi tim ekipe iz Santajaga je imao protiv brazilskog Korintijansa u utakmici Kopa Sudamerikana.

Univerzidad je odlučio da mladog fudbalera pošalje na kaljenje, a kao idealna sredina odabran je Torke iz Montevidea, tada ekipa iz urugvajske druge divizije.

Paraleleno sa prelaksom Kasteljanosa u redove Torkea, klub je u potpunosti preuzela Siti Fudbal grupa (CFG), multimilijarderska kompanija koja se vezuje za Abu Dabi Junajted grupu, a koja je pored brojnih klubova, vlasnik Mančester Sitija.

Ulazak CFG-a u priču o Kasteljanosu postaće neraskidiva veza između fudbalera i klubova koji se nalaze u vlasništvu ove Grupe.

Na pozajmici, u prvoj polusezoni koju je proveo u Montevideu nije imao neki spektakularni učinak, dva pogotka na 11 utakmica, ali dva gola u važnim trenucima sa kojim je Torke obezbijedio prvu ligu.

Urugvajski klub je procijenio da ima "nešto" u Kasteljanosu pa je poslao Univerzidadu ponudu koju su Čileanci prihvatili, budući da nisu baš polagali nade da bi Argentinac mogao da napravi neki fudbalski bum.

CFG je definitivno vidio potencijal u Kasteljanosu, pa su odlučili da ga iz Montevida presele na pozajmicu u Njujork Siti, člana MLS lige i takođe kluba u njihovom vlasništvu.

Jedan gol protiv Vankuvera na osam utakmica, ali nisu odustajali od njega, više im se svijdelo kako se kreće u MLS-u pa je Njujork otkupio prava na njega od Torkea.

Nije ni tu krenuo njegov bum na sceni, već je na 22 utakmice dao šest golova, imao tri asistencije.

Patio je od ne baš dobre egzekucije, Njujork je završio peti u Istočnoj Konferenciji, a Orlando ih je izbacio iz MLS Kupa nakon boljeg izvođenja penala (Teti je tu promašio penal, ali je on ponovljen zbog ranijeg izlaska golmana Pedra Galjesea, pa je drugi put bio precizan).

Od naredne sezone pak, kreće vrtoglavi uspon.

Norveški trener Roni Dela, koji je prije vođenja Njujorka sa Seltikom uzeo zaredom dva puta prvenstvo Škotske, a koji je našoj javnosti poznatiji kao otac sestara bliznakinja Tale i Live koje su rukometne reprezentativke Norveške, je pronašao idealnu formaciju u koji je konačno došla i Kasteljanosova egzekucija.

Argenitnac je bez pardona rešetao mreže protivnika sa 19 golova i osam asistencija osvojio je Zlatnu kopačku MLS lige, a Njujork je osvojio MLS kup.

Kasteljanos je proslavio uspjehe novom tetovažom, argentinskog sunca, a ekipa ga je iznenadila dolaskom majke nakon meča, gdje nije uspio da suzdrži svoje emocije. 

Dela je prihvatio ponudu belgijskog Standarda, a klupu je preuzeo njegov asistent Nik Kušing.

Englez nije mijenjao dobitnu kombinaciju, a Kasteljanos je nastavio da postiže golove. Sa 23 godine i 287 dana postao je drugi najmađi fudbaler u istoriji MLS-a koji je stigao do 50 golova u ligi.

Tada su uslijedile ponude za njega, iako je Njujork u međuvremenu produžio ugovor do 2025. godine.

Palmeiras se našao prvi u redu, ali njihovih četiri miliona eura je glatko odbijeno.

Lids se raspitivao, čak bio spreman i da pošalje ponudu, ali je odustao kada je Njujork na sto stavio cijenu od 15 miliona eura.

MLS liga obično dovodi igrače, ali u polednje vrijeme i te kako umije da proda svoje zvijezde, pa je tako  najskuplji igrač koji je prodat iz MLS-a Migel Almiron, kojeg je Njukasl pazario od Atlante Junjateda 2019. godine za 26 miliona eura.

Kvalitet iz Sjeverne Amerike se obično "izvozi" za solidne pare u solidne klubove, prije svega Premijer lige i Bundes lige.

Kako je onda najbolji strijelac MLS-a završio u mali klub iz Katalonije koji je tek ove sezone i zaigrao u La Ligi.

Đirona je prethonde godine završila kao šesta u Sekundi, i to sa jednakim brojem bodova kao sedmoplasirani Ovijedo, ali je imala bolji međusobni duel.

U polufinalu plejofa je prvo preokretom savladan Eibar, nakon produžetaka u drugom meču, a onda su sačekali boljeg iz Kanarskog derbija, ekipu Tenerifea koju su dobili na svom terenu u drugom meču 3:1 (prvi meč bio je 0:0).

Ono što je posebno interesantno je da je klub od 2017. godine postao dio vlasničke strukture CFG-a koji ima 47 % udjela u klubu gdje 35 % ima i Marselo Klaure, bolivijski milijarder, poznat kao jedan od osnivača Intera iz Majamija sa Dejvidom Bekamom (prodao svoje dionice prije kupovine dionica Đirone).

Odlučeno je da se Kasteljanos, kao i dva puta prije što je bila sitacija sa prelaskom iz jednog CFG kluba u drugi, pošalje na pozajmicu.

Mlada ekipa, bez prvoliogaškog iskustva, je bilo i svojevrsno klađenje na berzi i tržišnoj vrijednosti Kasteljanosa od strane CFG-a, ali su vjerovali da bi mogli da zainteresuju potencijalne kupce za njihovu cijenu od 15 miliona eura.

Argentinac do sada ima 11 golova, ali je dao četiri komada na jednoj utakmici Real Madridu, i ne bi nikoga začudilo da Njujork poveća prvobitnu cifru za još dodatnih 10, 15 miliona eura.

Kasteljanos  je pokazao u jednoj od najboljih liga na svijetu da i te kako je izgradio, prije svega sjajno pozicioniranje u napadu i golgeterski duh, a onda i solidnu tehniku i nevjerovatnu fizičku snagu.

Dovoljno je samo pogledati kod drugog gola koji je dao Realu, kako se prvo bolje izborio za poziciju od Militaa, a onda izdržao nimalo naivnog brazilskog štopera na leđima prije nego što je savladao golmana Real Madrida.

Palmeiras i River Plejt se već raspituju "da li je i dalje cijena 15 miliona", ali sve je izvjesnije da će Teti Kasteljanos nakon ove sezone u Đironi (koja ga je dovela na pozajmicu bez klauzule o kupovini) od naredne sezone nositi dres nekog većeg evropskog tima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније