Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

02. 06. 2015. 12:13 >> 13:40
2

BOJKOT SP U RUSIJI

UEFA će organizovati svoj Mundijal?

Nakon korupcijskog skandala u FIFA i reizbora Sepa Blatera za predsjednika te organizacije prašina se još nije slegla. Evropske fudbalske nacije se najviše protive "vladavini" Švajcarca, zakazale su sastanak za petak, na kojem će jedna od tema biti organizacija sopstvenog Mundijala 2018. odovojeno od FIFA.

Britanski Independent piše da evropske fudbalske nacije planiraju da bojkotuju Mundijal 2018. godine u Rusiji, koji se organizuje pod okriljem FIFA. Plan je da reprezentacije koje su pod UEFA uz neke selekcije iz Južne Amerike organizuju svoj turnir.

Alan Hansen, penzionisani danski detektiv koji je sada u izvršnom komitetu UEFA, smatra da je bojkot Mundijala i organizacija drugog turnira jedini način da se uvedu reforme.

Jedan sastanak je već organizovan prije izbora u FIFA prošlog petka, kada je Hansen iznio taj predlog pred 54 nacije koje su u UEFA. Sljedeći sastanak biće organizovan u petak u Berlinu pred finale Lige šampiona.

Vjeruje se da Sep Blater ne bi mogao da izdrži bojkot najvećih evropskih selekcija jer bi taj bojkot imao veliki uticaj na sponzore i sve ostalo što donosi FIFA oko 4,16 milijardi eura po Svjetskom prvenstvu.

"Ja sam u ovom svijetu već dvije decenije. Zalažem se za fer-plej i demokratske procese. Ako UEFA odluči da se odvoji siguran sam da će zemlje koje ne žele promjene uvidjeti da ne mogu bez Evrope. Znam da to nije demokratski, ali ako ne želimo da u budućnosti imamo ovakvu FIFA onda moramo da preduzmemo radikalne korake", poručio je Hansen.

Konačna odluka o eventualnom bojkotu trebalo bi da bude donesena 17. septembra na Malti.

Spekuliše se da je 10 do 15 UEFA nacija ignorisalo dogovor da se glasa za Blaterovog rivala jordanskog princa Alija u petak. Španija i Francuska su neke od zemalja koje su glasale za Švajcarca. Zbog toga ostaje pitanje kako UEFA planira da nagovori najveće selekcije na bojkot.

EU neće bojkotovati Mundijal u Rusiji

Evropska unija ne razmatra bojkot Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine u Rusiji, rekao je predstavnik Evropske komisije.

"To nije opcija koja se razmatra", rekao je neimenovani zvaničnik u Briselu. Portparol Svjetske fudbalske federacije odbacio je 2. aprila poziv 13 američkih senatora da se Rusiji oduzme mogućnost da bude domaćin ovog takmičenja 2018. godine.

Prema FIFA, bojkot sportskih događaja i politika izolacije ne spadaju u najefikasnije načine rješavanja problema.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula 2018. godine na 12 stadiona u 11 gradova, uključujući Moskvu, Kazanj, Soči i Sankt Peterburg.

FIFA: Valke nije umiješan u korupciju

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) negirala je danas da je generalni sekretar Žerom Valke umiješan u korupciju oko "prosljeđivanja" novca iz Južne Afrike.

FIFA je priznala da je 2007. godine proslijedila 10 miliona dolara iz Južne Afrike svom visokom zvaničniku Džeku Vorneru, ali je odbacila navode da je u to umiješan Valke.

FIFA je saopštila da je u to vrijeme posredovala između Južne Afrike, koja je tada dobila organizaciju Mundijala 2010 i projekta pod nazivom "Podrška afričkoj dijaspori u karipskim zemljama".

"Uplata od 10 miliona dolara bila je odobrena od strane predsjednika Finansijskog komiteta i sprovedena u skladu sa pravilima FIFA", kaže se u saopštenju.

Vorner je jedan od 14 ljudi optuženih za korupciju, od kojih su sedmorica uhapšena u Cirihu prošle srijede, dva dana uoči izbora za predsjednika FIFA, po zahtjevu za izručenje američkih vlasti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније