Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

02. 04. 2013. 15:34 >> 15:35
3

DUELI DIVOVA

Noć Lige šampiona

Mjesec april, koji je upravo počeo,donosi nam odlučujuće duele ovogodišnje Lige šampiona, sva četvrtfinala i polufinala biće odigrana do kraja mjeseca.

Nakon 15 godina imaćemo i jedan aprilski žrijeb, 12 aprila za polufinale.

Danas dva izuzetna okršaja nas očekuju, da počnemo od onog u Parizu, koji neočekivano djeluje da je u drugom planu, a radi se o susretu najvećih zvijezda svjetskog fudbala. Barselona dolazi kao favorit, ali podsjetimo na njenu eliminaciju prije 18 godina, upravo na Park dePrensu, kada je Žorž Vea odigrao ključnu ulogu. Samo dvije godine kasnije Barsa je pobijedila PSŽ golom Ronalda u finalu Kupa Kupova, a proteklog ljeta, odigrali su prijateljski meč u Parizu(nakon dominacije Mesija i Pedra završeno 2:2 golovima Ibrahimovića u nastavku).

Barselonu za ovaj stadion veže i finale 2006., kada je podigla svoj drugi pehar. Ćavi, Pujol i Injesta su igrali u tom meču protiv Arsenala.

 

Prije samo sedam dana, mnogo ovih igrača sa osmjesima su napustili Pariz, ali u crvenom dresu Španije. Ukratko, Barselona dolazi da i večeras nametne svoj ogromni posjed lopte i da što više golova, uvjerena da je peti pehar blizu. Mesi je u subotu bio strijelac 20-to kolo zaredom u Španiji,a već je zaprijetio Tijagu Silvi koji je propustio prošlogodišnje duele Milana i Barse. Ali veliko je pitanje šta zaista može Pari Sen Žarmen. Možda je idealan trenutak da odigraju protiv najjačeg na svijetu, već su premašili ovogodišnji plan u Evropi, a bez obzira na brojna neobjašnjiva klizanja u provincijama, treća titula šampiona Francuske djeluje čvrsto u njihovim rukama.

Ovaj klub, osnovan tek 1970 godine, tokom osamdesetih je umalo zapao u sjenku bogatog Rasing Pariza, koji je dovodio svjetske zvijezde, ali se na njihovu sreću brzo ugasio. Sada je jasno da će PSŽ, u narednih par godina, postati možda i igrački najjača ekipa na svijetu. U ovom trenutku, to je skup zvijezda koji igra na bljeskove, a Anćeloti će vjerovatno na ljeto da ih prepusti Murinju. Ipak, Portugalac koji je za Novu godinu, objelodanio prijateljima da sigurno napušta Real, poslao je prije tri dana Anćelotiju poklon u vidu CD-a, gdje mu otkriva sve slabe tačke današnje Barse.

Svakako da, uz Tijaga Silvu i Aleksa nazad, svi očekuju najviše od Ibrahimovića i Lavecija, eventualno Pastorea. Ipak, u jednom ovakvom meču tajno oružje Anćelotija mogao bi biti Menez, ili talentovani Šanton, kao i motor Matuidi. Bekam bi trebalo da zaigra u drugom poluvremenu.

Ostaje veliko pitanje da li će šansu dobiti 50- miliona plaćeni Brazilac Lukas Moura, ili će Anćeloti odlučiti da igra na kontre.Ibrahimović i pored 24 gola zna da nije uspio u Barseloni, još nema Ligu šampiona, a Mesija hvali, ali se zna da nikad nije bilo velike ljubavi i da je nedavno glasao za Injestu. Da li će njegova klasa i želja biti dovoljne?

Objektivno, teško je očekivati da Barsa večeras ne postigne dva gola, a za prolaz to bi trebalo biti više nego dovoljno.

 

 

U Minhenu, mnogi bi rekli,veliki evropski klasik. Ali bez obzira na to što su oba tima već decenijama u vrhu, njihov prvi duel desio se, zamislite, tek oktobra 2004., tačnije bio je jedan prijateljski u Cirihu, jula 1996.kada je evropski šampion Juventus na čelu sa Lipijem savladao 2:1 Trapatonijev Bajern. Od tada, samo dueli u grupi. Pomenute jeseni 2004., 1:0 u Torinu(Nedved) i 0:1 u Minhenu(Del Pjero nakon velike dominacije Bajerna). Već naredne sezone 2:1 za Bajern, na novoj Alijans Areni, ali identična pobjeda Juventusa na starom Dele Alpiju.

Na kraju, u septembru 2009., bilo je 0:0 u Minhenu, a u odlučujućem meču za prolaz, čak 1:4 u Torinu, tako da je Bajern otišao u finale, a Juventus morao da čeka Ligu šampiona pune tri ipo godine.

Karakteristika večerašnjeg duela je izuzetna napadačka forma Bajerna, koji obara rekorde Bundes lige, ima 72 boda od 81 mogućeg, što je procentualno više i od Barselone. U subotu su demolirali 9:2 Hamburg, koji ne samo da je slavan klub i bivši šampion Evrope(zna to dobro Juventus) već i sada solidan tim(oba puta savladali Dortmund 3:2 i 4:1).

To može da zaplaši svakoga, a večeras uobičajeno Švajnštajger, Riberi, Kros,Miler i Mandžukić od početka, razigrani Roben, Gomez, Pizaro i Šaćiri čekaju šansu. Konte priznaje da je Bajern jači, ali se uzda u ranjivost njihove odbrane.Međutim, Dante i Boateng su neuporedivo brži nego doskorašnji tandem Van Bujten DeMikelis i znaju da organizuju akcije. Konte želi da se suprostavi karakterističnom energijom i presingom, koji krasi Juventus, ali čak ni jutros nije otkrio formaciju. Tu je i mala misterija vezana na Mirka Vučinića, koji je tek juče trenirao nakon gripa, a za ovakve mečeve ima mnogo više iskustva od svih ostalih napadača.

 

Dakle, pošto Konte igra odbranu u troje(Barzalji, Bonući, Kjelini) jasno je da će dva bočna igrača biti vrlo povučena(Lihštajner i Peluzo prije nego Asamoa) a na sredini bitku voditi Vidal, Markizio i Pirlo, kojeg je Hajnkes nazvao genijem. Novinari čak prognoziraju da će igrati i Pogba, sa samo jednim napadačem(Vučinić ili Kvaljarela ako ne bude mogao). To bi bilo nestvarnih 3-6-1,a ako bude klasičnih 3-5-2 debata je ko treba da bude uz Mirka, Kvaljarela koji ima više klase i međunarodnog iskustva ili Matri koji Mirku i cijeloj ekipi daje više dubine. Pravi džoker mogao bi biti reprezentativac Đakerini.

Sve ovo djeluje čudno jer je Konte stekao ime u Bariju sa 4-3-3, a bio veliki inovator u Sijeni sa 4-2-4. Zato su mu, kad je stigao u Juve i doveli klasična krila Krasića, Eliju, Pepea, Ciglera, a skudeto je osvojio sa 4-3-3. Ove godine, procijenio je da ekipa ne bi mogla da istrpi tu formaciju na tri fronta, pa je pragmatično prešao na 3-5-2 i produžio karijeru Pirlu, a večeras bi mogli vidjeti hermetičkih 3-6-1.

Pažnja, neizvjesnije je nego što izgleda po kvotama!

 

Kad prođe ova noć, najavićemo duel superfavorizovanog Reala protiv turskeBarse( Drogba, Snajder, Ebue, Melo, Altintop, Jilmaz) i najvećeg hita Malage koja ne želi da se preda ni najmodernijoj ekipi Evrope – Borusiji Dortmund.

 

 

Nebojša Šofranac, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније