Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

23. 04. 2024. 17:31 >> 20:29
Čitaj mi:

TRI TAČKE GLEDIŠTA INTEROVOG USPJEHA

Mastermajnd, general i izdajnik

Od trenutka kada su fudbaleri Milana počeli da proklizavaju na terenu Đuzepe Meace, ne gledajući pri tom da li će da pokupe loptu ili nekog od fudbalera Intera postalo je jasno da će Inter do dvadesete titule, druge zvjezdice na dresu doći upravo pobjedom nad gradskim rivalom par kola prije kraja sezone u Seriji A.

Brojke kažu - 33 utakmice, 27 pobjeda, pet remija, samo jedan poraz, 79 datih golova, 18 primljenih najubojitiji napad, najbolja odbrana, 17 bodova više od Milana na pet utakmica do kraja, čak 22 u odnosu na trećeplasirani Juventus.

Sezona za pamćenje, sezona za anale, sezona za izučavanje.

Tri ugla posebna koja se izdvajaju u ovoj sezoni Interove dvedesete titule su Bepe Marota, Simone Inzagi i Hakan Čalhanoglu.

MASTERMAJND

Đuzepe Bepe Marota je mislilac, najveći pragmatik među sportskim direktorima, čovjek koji je režiser Interovog uspona i čiji je potpis direktan na dvije titule milanskog velikana.

Prije Intera u Juventusu je činio čuda na tržištu, doveo veliki broj igrača za relativno male pare, ili je "lovio" slobodne agente što mu je bila uža specijalnost.

Između ostalih doveo je u Juve Mirka Vučinića.

Kada je "Stara dama" htjela da doda malo glamura u svom rosteru Marota je odlučio da je njegova misija gotova i prešao je u Inter.

Nisu ga tada najbolje dočekali navijači Intera, smatrajući ga za "uljeza", a sa druge strane Pavel Nedved je odmah po njegovom odlasku kazao "Znate kako, on nikad nije bio Juventino".

Sa druge strane Lapo Elkan, najekscentričniji član familji Anjeli je tada kazao "Po mom mišljenju izgubili smo mnogo odlaskom Marote. Trebaju nam jaki ljudi koji su svijet za sebe u fudbalu, inače Juventusov povratak na vrh se nikad ne bi desio", napisao je on tada na svom Tviter profilu.

Odmah na startu doveo je Antonija Kontea za trenera Intera, sa kojim je Inter nakon deset godina posta osvojio 19. titulu.

Kada je Konte napuštao, doveo je Simonea Inzagija pod čijim vođstvom su "neroazuri" igrali finale Lige šampiona prošle sezone, ove osvojili titulu. Uz to osvojio je dva Kupa i tri Superkupa.

Marotina fudbalska genijalnost ogleda se najbolje u transfer politici ove sezone.

Prvo je doveo Andre Onanu prošle sezone, kao slobodnog igrača. Kamerunski golman je branio sjajno za Inter, pogorovo u Ligi šampiona, i Marota je odlučio da ga već nakon godinu dana proda Mančester junajtedu za 55 miliona eura.

Bilo je negodovanja među navijačima, ali doveden je Jan Zomer za nešto manje od sedam miliona eura i Švajcarac je postao sinonim za sigrurnost pozadi, dok Onana iako umije da "začara mrežu", često umije da napravi i pogubni kiks na golu, što često izazove nervozu među navijačima "crvenih đavola".

Marotin vrhunac je trgovina, prodaja, pa pozajmica Romelua Lukakua.

Doveo je Belgijanca za 70 miliona eura iz Junajteda, koji je postao sjajan u tandemu sa Lautarom Martinezom i centralna figura skudeta iz 2021. godine.

Potom ga je prodao u Čelsi za rekordnih 115 miliona eura, da bi ga potom poslije samo jedne sezone doveo ponovo na pozajmicu.

Lukakuov odlazak iz Intera pao je teško navijačima, i nisu ga dočekali raširenih ruku, ali na kraju su prihvatili njegov povratak eventualno.

Govorili se tada uveliko o novo pozajmici, ali Lukaku je odlučio da se ne javlja na telefon tokom pregovora, što je Maroti bila "crvena zastavica" i momentalno je prekinuo pregovore sa njim.

"Ni jedna igrač ne smije da bude veći od kluba", i u Inter je umjesto Belgijanca stigao Markus Tiram iz Borusije Menhengladbah i to kao slobodan igrač.

Danas da pitate bilo kog navijača Intera, taj potez smatra se možda i za najbolji u Marotinoj eri, a Francuz je brzo postao miljenik navijača, pogotovo sa dva gola u dva gradska derbija sa Milanom.

Bepe sa druge strane ima politiku i dovođenja italijanskih fudbalera radi jačanja baze domaćih igrača. Tako su stizali Nikolo Barela, Franćesko Aćerbi, Mateo Darmian, Davide Fratezi, sa već prisutnim Alesandro Bastonijem i Federikom Dimarkom.

Zvaničnici, prijatelji, kolega ga opisuju kao čovjeka koji je non stop na telefonu, koji konstatno prati situacije fudbalera koji su od januara slobodni da preogovaraju i pogađa cijenu.

Iako ova sezona nije gotova, Inter je već za narednu obezbijedio potpis Pjotra Zjelinskog poljskog fudbalera koji je dinamo na sredini Napolija već osam sezona. Mehdi Taremi, iranski reprezentativac treba da pojača konkurenciju u napadu nakon što mu na ljeto istekne ugovor sa Portom, a radi se i na potpisu defanzivca Atletiko Madrida Marija Ermosa.

Svi ovi transferi bi trebali da se potpišu za tačno nula eura i zato je Marota kralj "Bosmanovog pravila".

GENERAL

"Dobar je on trener, ali za srednje klubove", "Nema ono što je potrebno da odvede klub do kraja", "Sa njim samo Superkup može da se osvoji jer to takmičenje nikog ne interesuje"...

Ovo su samo neke od riječi kojima se opisivao Simone Inzagi. Danas nema toga ko se ne utrkuje da zakači epitet divljenja na nekadašnjeg fudbalera i trenera Lacija.

Interesantno je poređenje njega i njegovog rođenog brata Filipa i različiti razvitak njihovih karijera. Dok je popularni Pipo bio neuhvatljiv za ofsajd zamke, i sjajan egzekutor, sa velikom fudbalskom karijerom, Simone je bio miljenik navijača Lacija gdje je proveo 11 godina, ali nije nikada bio ni približno ista klasa kao brat.

U trenerskom poslu pak, fortuna je promješala karte braći Inzagi, pa je tako Simone postao apsolutni hit dok je Pipo u februaru dobio otkaz u Salernitani.

U Laciju je osvojio Kup Italije 2019. godine, i dva Superkua, a doveden je da zamjeni Kontea kako bi se lako napravila tranizicija na postojeći roster sa takikom koja je nominalno ista (3-5-2), ali koja se ipak toliko razlikuje u samom pristupu.

Generalno 3-5-2 je taktika koja se na velika vrata vratila tokom prošle decenije i obilježila je dominaciju Juventusa sa devet vezanih titula, dok su recimo Roberto Manćini sa Italijom i Lućano Spaleti sa Napolim više pribjegavali modernoj 4-3-3.

Inzagijev pristup sa 3-5-2 je dosta ofanzivniji od onog tipičnog italijanskog, koji u tzv "katanaću" se često transformiše u 5-3-2.

Kod Simonea štoperi su dosta ofanzivni, zapravo u cirkulaciji lopte nisko u svojoj liniji, svojevrsna su kontra protivniku ako igra visoki presing (nereijetko se Interova taktika naziva "anti gegenpresing").

Zadnja odbrambena linija kada dobije loptu povuče naprijed, samim tim navuče na sebe protivničke igrače i ostavlja slobodan prostor za saigrače. Ako snime situaciju da je protivnik nesiguran idu skroz do kraja u napad, centriraju, ili stvaraju višak u napadačkoj postavci svog tima.

Tako Bastoni ima čak četiri asistencije i jedan gol, Aćerbi je dao četiri gola, dok Pavar je skupio tri asistencije.

Inter po svim parametrima najbrže kreće u tranziciju nakon ponovnog osvajanja prostora

Gotovo da svi igrači krenu naprijed, svi žele da doprinesu napadu, često se oslobađajući brzo lopte sljedećem slobodnom saigraču, ali i vrijeba se otvoren prostor koji im protivnik ostavlja.

Posebno je interesantno dodavanje pozadi, koje u nekim trenucima izgleda riskantno, posebno kad protivnik napadne, ali tu se i sam Somer koristi kao igrač u polju i stvaranje viška kratkim pasovima je postala prava specijalnost novog prvaka Italije.

Vezni red u većini slučajeva čine tri radilice, Barela, Mhtarijan i Čalhanoglu koji mogu da se vrate pozadi kod prenosa ali i da probiju ka naprijed. Fratezi se ove sezone sjajno uklopio, iako ima još da radi, bivši fudbaler Sasuola je bio i strijelac pad "gejmviner" golova, kao što su pogotci protiv Verone i Udinezea.

I na kraju napad, tandem Martinez-Tiram je gotovo pa savršen u ovakvoj taktici, budući da su oba fudbalera i brza i pokretljiva i često pivotiraju u napadu, praveći konstantno probleme za čuvare.

Oba igrača znaju takođe u napadu da se spuste isto niže, kako bi povukli svoje čuvare i otvorili prostor za saigrače iz drugog plana.

Inzagi je sada apsolutni evropski hit kao trener, u Italiji ga gledaju kao inovatora, a nerjetko se pominje kao želja nekih drugih klubova, iako je njegova želja da ostane još u Interu.

Najviše datih, najmanje primljenih golova, ostaje žal za Ligom šampiona, pogotovo zbog manjka učinkovitosti u prvom duelu gdje je Atletiko Madrid preživio pravu kanonadu, ali na kraju poražen sa svega 1:0 što im je otvorilo scenario za revanš.

Koliko se Simone daje u svakoj utakmici vidi se kada njegov tim krene u kontru, a on bukvalno istrči istu uz aut liniju kako ništa ne bi prepustio slučaju.

IZDAJNIK

Jedan fudbaler je sinoć čučao kraj aut linije čekajući posljednji sudijski zvižduk. Nikome možda nije bilo milije nego da baš protiv Milana Inter proslavi dvadeseti skudeto i stavi drugu zvjedicu.

Kada je 2021. godine kazao Paolu Maldiniju da želi da pređe u Inter označen je kao izdajnik, iako nije mali broj fudbalera koji su igrali za oba kluba, pa čak ni onih koji su prelazili u direktnim transferima.

Specifičnost milanskog derbija je ta da sve se završava u nekom nadmetavanju, ali nema te ikonske mržnje kao što je slučaj primjerice u rimskom.

I Žoze Murinjo je govorio o tome da nikad nije osjetio taj naboj kad igraju Inter i Milan, kao primjerice kada igraju Inter i Juventus.

Dva tima djele isti stadion, na samom stadionu imaju zajednički fan šop, okolo stadiona se nalaze grafiti i jednih i drugih, a da ih ni jedna frakcija nije prekrečila,

Zato je odmazda na Hakna Čalhanoglua bila u najmanju ruku čudna.

Jeste turski fudbaler prešao iz Milana u Inter u trenucima kada je Inter osvojio Skudeto, ali da će da postane centralna figura narednih derbija pa čak i proslave titule godinu dana kasnije kada su "rosoneri" osvojili titulu.

Zlatan Ibrahimović je na proslavi često u pežurativnom kontekstu pominjao Hakana, prekidao pjesme sa porukama "A sad opet poruka za Hakana"...

Čudno da sve dolazi od fudbalera koji je igrao za Juventus i Inter i Milan, ali u pobjedama i slavlju često je "kratko pamćenje".

Čalhanogulu je uspio da zadrži hladnokrvnost, odigrao je naredne dvije sezone dobro, ove godine je dao 13 golova i imao tri asistencije i na kraju došao do titule.

Tokom proslave svi su sinoć apostrofirali njega, a on za sada nije davao nikakve izjave. Samo je držao natpis 20, smijao se i slavio sa saigračima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније