Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

А.М. [ Večernji.hr ]

24. 12. 2022. 16:06 >> 17:06

NAJAVLjENE BROJNE PROMJENE

Sve što trebate znati o idućem SP-u

Još se nisu ni slegli utisci nakon svjetskog prvenstva u Kataru, a mnogi zaljubljenici u fudbal kažu da je najbolja stvar nakon njega to što će na sljedeće čekati manje, odnosno tri i po godine, a ne četiri.

A sledeći SP donosi i neke promjene. Tako je Mundijal u Kataru bio posljednji s 32 reprezentacije jer će na sledećem 2026. godine, koji će se održati u Kanadi, SAD-u i Meksiku, nastupiti 48 reprezentacija.

Biće to prva svjetska smotra koju organizuju  tri zemlje. Posljednji put više domaćinstava imali smo na SP-u u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. Igraće se u 16 gradova a Meksiko ima iskustvo održavanja ovakvih takmičenja jer domaćin je bio 1970. i 1986. te će postati prva država koja će biti domaćin tri svjetskih prvenstava.

Sjedinjene Države do sad su jednom ugostile najbolje reprezentacije svijeta (1994.), dok će ovo biti prvo domaćinstvo za Kanadu. I navijači će nakon komfora u Kataru na američkom tlu doživjeti mali šok. Naime, stadioni u Kataru bili su raspoređeni u krugu od 50 kilometara i navijači su mogli gledati više utakmica dnevno, osim toga mnogi su izgrađeni samo za potrebe turnira, a u Americi će to biti sasvim druga priča.

Svi stadioni već su gotovi, oni stariji su obnovljeni i modernizovani, ali SAD ionako ima najmodernije stadione na svijetu kojima je primarna namjena za utakmice NFL-a.

No, problem je udaljenost, a ona je između nekih gradova i četiri hiljade kilometara. Tako, primjera radi, najsjeverniji grad domaćin je kanadski Vancouver, a najjužniji meksički Ciudad de Mexico, let između ta dva grada traje gotovo šest sati, a cestom je to udaljenost od 4700 kilometara.

No o tome će se misliti kada se bude radio raspored...

Kada smo već kod gradova, recimo da će se prvenstvo 2026. održavati u 16 gradova, od toga 11 američkih (Atlanta, Boston, Dallas, Kansas City, Los Angeles, Miami, Houston, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco, Seattle), dva kanadska (Toronto, Vancouver) te tri meksička (Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey).

Kada je riječ o stadionima, već se sve zna, igraće se na njih 16, većina ih ima kapacitet veći od 60.000 mjesta. Najmanji je BMO Field u Torontu koji prima 30.000 gledaoca, no za potrebe SP-a rekonstrukcijom će se dobiti 45.000 mjesta.

Najveći je stadion Azteca u Ciudad de Mexicu koji prima 87.523 gledatelja. On je otvoren 1996., nalazi se na nadmorskoj visini od 2200 metara i najveći je u Latinskoj Americi. To je jedini stadion na kojem su i Pelé (1970.) i Maradona (1986.) slavili svjetski naslov.

A ko će sve imati privilegiju zaigrati "preko bare" još se ne zna. Ono što je sigurno jeste da će Afrika imati devet mjesta umjesto pet, Azija osam, CONCACAF šest, Južna Amerika šest, Evropa 16 u odnosu na nekadašnjih 13, te Oceanija jedno. Naravno, domaćini SAD, Meksiko i Kanada zauzeće tri mjesta CONCACAF-a, dok je plan da o dva preostala odluči play-off šest reprezentacija.

Što se formata samog takmičenja tiče, po objavi je krovna svjetska fudbalska federacija odlučila da će se igrati u 16 timova s po tri momka, no kako vrijeme prolazi, sve je izvjesnije da će se SP 2026. igrati u 12 tipoma s po četiri igrača.

Konfederacije još nisu objavile ni format kvalifikacija.

Uefa će ga objaviti 23. januara 

Svjetsko prvenstvo 2026. biće najveće do sada i ne može se upoređivati ​​s prethodnim. Mislim da toga zemlje domaćini još nisu svjesne. Svjetsko prvenstvo u tri zemlje imaće ogroman uticaj na cijelu regiju i širu fudbalsku zajednicu – poručili su iz Fife.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније