Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

P.R. [ Beta ]

01. 10. 2021. 13:58 >> 13:56

LIGA KONFERENCIJA

Antisemitske uvrede navijačima Makabija u Berlinu

Grupa navijača Union Berlina vrijeđala je navijače Makabija iz Haife i uzvikivala antisemitske parole tokom utakmice dvije ekipe u Ligi konferencija u Berlinu.

Union je sinoć u Berlinu pobijedio Makabi sa 3:0, u utakmici drugog kola Lige konferencija, igranoj na Olimpijskom stadionu koji je izgrađen 1936. godine za Olimpijske igre organizovane u nacističkoj Njemačkoj.

Zbog restrikcija u vezi sa koronavirusom, utakmici su prisustvovala 23.324 navijača, od čega gotovo 1.000 pristalica Makabija.

Omladinski ogranak lokalnog njemačko-izraelskog društva saopštio je da su njegove članove tokom utakmice vrijeđali pojedini domaći navijači, dok su sjedjeli zajedno na tribini, izmiješani sa pristalicama Uniona. Navedeno je da ih je grupa navijača Uniona gađala pivom i uzvikivala: "Jevreji".

Navijači njemačke ekipe su pokušali da zapale izraelsku zastavu, koji su oteli od jedne navijačice, prije nego što ih je u tome spriječila policija.

"Bilo je i navijača Uniona koji su se protivili takvom ponašanju. Mi smo morali da pređemo u dio na kome su bili smješteni navijači Makabija kako bismo bili bezbjedni", navedeno je.

Mreža koja se bavi borbom protiv diskriminacije u evropskom fudbalu FARE, saopštila je danas da su "svjedoci bili šokirani nivoom antisemitizma" na utakmici i objavila je fotografije na kojima se vidi kako navijač Uniona izvodi nacistički pozdrav prema gostujućim navijačima i vrijeđa one koji su ga upozorili na ponašanje.

Na fotografijama se vidi kako još jedan navijač izvodi nacistički pozdrav, koji je zabranjen u Njemačkoj i kažnjiv zatvorom.

Fudbalski klub Makabi iz Haife nije poslije utakmice prijavio incidente.

"Hvala na sjajnom gostoprimstvu. Ovo je bila uzbudljiva utakmica pred vašim i našim navijačima, na ovom stadionu koji ima posebno značenje. Hvala, vidimo se ponovo u Izraelu", naveo je klub na Tviteru.

Navijači Uniona su na svom blogu osudili ponašanje pojedinih navijača i naveli da riječi "odvratno" i "apsolutno sramotno" nijesu adekvatne da se opiše takvo ponašanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније