Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

21. 05. 2021. 23:04 >> 23:05

REVOLUCIJA

FIFA razmatra ideju o SP na svake dvije godine

Na danas održanom 71. kongresu Svjetske fudbalske federacije (Fifa) usvojen je prijedlog o izradi studije izvodljivosti za održavanje Svjetskog prvenstva u obje konkurencije na svake dvije godine.

Kalendar takmičenja mogao bi biti promijenjen nakon 2024. godine, a predlog o studiji izvodljivosti iznijeli su čelnici Fudbalskog saveza Saudijske Arabije.

Kao argument za održavanje svjetskih prvenstava na svake dvije godine, koristi se mogućnost manjeg broja mečeva, koji bi bili značajniji, a sve radi zaštite zdravlja igrača.

Održavanje Svjetskog prvenstva na svake dvije godine moglo bi da našteti Evropskoj fudbalskoj uniji (Uefa) i njenom projektu Lige nacija, a uticalo bi i na veću komercijalnu vrijednost u odnosu na Evropsko prvenstvo.

Kongres je održan putem interneta, a na njemu je predsjednik Fife Đani Infantino govorio i o dominaciji Evrope i Južne Amerike u fudbalu.

"Postoji koncentracija novca i talenata igrača koji ne služe globalnom razvoju ili interesima fudbala. Ne možemo to jednostavno ignorisati. Ne vidim jednake mogućnosti širom svijeta. A iskreno ne vidim ni previše solidarnosti", rekao je Infantino.

Odnosi između Fife i Uefe našli su se u centru pažnje, nakon što su mediji izvijestili o Fifinom "nagovaranju" klubova da se pobune protiv Uefe i Lige šampiona.

Prošlog mjeseca 12 klubova, šest iz Engleske, i po tri iz Španije i Italije osnovali su Superligu Evrope, ali je tu ligu ubrzo napustilo devet timova, usljed kritika navijača.

Infantino je dodao "da bi ljudi trebalo da vjeruju činjenicama, a ne glasinama i tračevima".

"Razgovor s nekim klubovima sigurno ne znači ni na koji način da iza toga stoji Fifa, ili da učestvuje u organizovanju Superlige. Ja lično nikada neću zatvoriti vrata za nove ideje", ocijenio je on.

Ranije je Fifa pripremila organizovanje Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem bi nastupalo 24 timova, ali je do odlaganja došlo usljed pandemije korona virusa.

Takmičenje je trebalo da se održi u junu ove godine u Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније