Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Izvor: Sport klub / B92

19. 04. 2021. 16:14   >>  16:14

SPREMILI ODGOVOR SUPERLIGI

UEFA potvrdila: Novi format LŠ od 2024.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je novi format Lige šampiona koji će stupiti na snagu od 2024. godine.

Elitno klupsko fudbalsko takmičenje doživjeće veliku promjenu, pošto će od 2024. imati 36 klubova i preoblikovanu grupnu fazu.

Biće to jedna grupa, od 36 timova, pri čemu će svaki klub igrati 10 mečeva.

Osam timova sa najvećim brojem bodova kvalifikovaće se direktno u nokaut fazu. Shodno tome, biće promjena i u samom žrijebu.

Ako se predlog usvoji, svi učesnici novog formata Lige šampiona bi na žrijebu bili podijeljeni u četiri „divizije“, po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet „kod kuće“ i u gostima.

Na primjer, najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg „šešira“, a dva protiv onih iz najslabijeg.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mjesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu – ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno s onih 12 najlošijih uz uvodnog dijela Lige šampiona.

Novi model usvojen je na sastanku čelnika UEFA u ponedjeljak.

Ta potvrda stigla je samo 12 sati nakon što je 12 najvećih evropskih klubova potvrdilo da će osnovati Superligu.


UEFA izbacuje superligaše i fudbalere


Evropska kuća fudbala sprema jak udarac za 12 klubova spremnih da formiraju evropsku Superligu.

Čak i ukoliko odmetnici odustanu od te ideje, kazna im neće izmaći, što je potvrdio predsjednik UEFA Aleksander Čeferin.

Zato se Slovenac, inače pravnik po struci, sastao sa svojim kolegama kako bi donio odluku o sankcijama za klubove.

"Uradićemo sve da sankcionišemo klubove spremnih da uđu u Superligu. Što je prije moguće, moraju da budu suspendovani iz svih naših takmičenja. Takođe, i igrači", direktan je bio Čeferin.

Čeferin je najavio da igrači neće moći da igraju za reprezentaciju na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, ali sada je otišao korak dalje.

UEFA neće imati milosti za ovaj mogući rascjep.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније