Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

19. 04. 2021. 15:35 >> 15:36

PRAVA CG POZIVA

Ispitati slučajeve kršenja radničkih prava u "Pomorskom saobraćaju"

Preduzeće "Pomorski saobraćaj" iz Herceg Novog, koje vrši prevoz na trajektnoj liniji Kamenari–Lepetane je prešlo iz državnog u privatno vlasništvo pod sumnjivim okolnostima, saopštio je Opštinski odbor Prave Crne Gore Herceg Novi.

"Fond PIO je bio vlasnik ovog preduzeća, koje je godinama prije prodaje bilježilo milonske profite. Pomorski saobraćaj je 2004. godine prodat prijateljima Mila Đukanovića, braći Dejanu i Dušanu Banu i Željku Mihailoviću, koji se sumnjiče za učestvovanje u švercu cigareta devedesetih. Prodaja ovog profitabilnog preduzeća je obavljena na štetu javnog interesa, a naročito interesa penzionera iz Fonda PIO kao prodavca, na čijem čelu je u momentu prodaje bio tadašnji funkcioner DPS-a Radoje Žugić. Fond PIO je tako izgubio veliki izvor prihoda", navodi se u saopštenju Odbora Prave Crne Gore Herceg Novi.

Kažu da je problematična sama prodaja ove profitabilne državne kompanije, koja ima monopol na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane.

"Preduzeće Pomorski saobraćaj je prodato bez tendera, za nešto više od milion eura (tačno 1.099.991,53 eura), plaćeno je samo djelimično novcem, a ostatak obveznicama stare devizne štednje, koje su kupljene po diskontovanim cijenama. Jedan bokeljski biznismen tvrdi, da mu je sugerisano da odustane od kupovine Pomorskog saobraćaja. Prema tome, treba preispitati zakonitost privatizacije preduzeća Pomorski saobraćaj", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, radnici Pomorskog saobraćaja su protestovali zbog kršenja njihovih prava.

"Protest je ugušen tako što je uprava Pomorskog saobraćaja otpustila predsjednika Sindikata Pomorskog saobraćaja Ivana Vučinovića. Prema tome, treba ispitati slučajeve kršenja radničkih prava u tom preduzeću. Prelaskom Pomorskog saobraćaja iz državnog u privatno vlasništvo pojavljuju se novi problemi, jer novi vlasnici ne dozvoljavaju besplatan prevoz u hitnim slučajevima za vozila hitne pomoći, policije i Vojske Crne Gore. Tako je Ministarstvo odbrane Crne Gore bilo prinuđeno da sklopi Ugovor o korišćenju usluga prevoza trajektom na relaciji Kamenari-Lepetane sa preduzećem Pomorski saobraćaj, u vrijednosti od 5.000 eura za godinu dana. ", kažu u Pravoj Crnoj Gori.


Saopštili su da je ugovor na osnovu kojeg je Pomorski saobraćaj imao pravo na održavanje trajektnog prevoza između Kamenara i Lepetana u Boki Kotorskoj istekao 31. decembra 2018. godine.

"To preduzeće još uvijek obavlja saobraćaj na toj liniji i pored isteka ugovora, tako da je potrebno riješiti problem koncesionara na toj liniji", ističe se u saopštenju.

U Pravoj Crnoj Gori kažu da su visoke cijene prevoza trajektima posebno problematične za građane Herceg Novog, koji moraju često da putuju u druge opštine zbog posla, obrazovanja i slično.

"Tokom ljetnje turističke sezone Pomorski saobraćaj podiže cijene prevoza trajektom, što dodatno opterećuje stanovnike opština u Boki Kotorskoj. Na te cijene se žale i autobuski prevoznici. Neophodno je smanjiti cijene prevoza trajektima na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane, jer postojeći prevoznik sa monopolskim cijenama, neopravdano zarađuje milionski profit na štetu građana Herceg Novog, Tivta i Kotora, ali i svih ostalih građana Crne Gore koji koriste ovu trajektnu liniju", navode u Odboru Prave Crne Gore.


Kak su dodali, smanjenje cijena se može postići uvođenjem jednog ili više novih prevoznika na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane i limitiranjem cijena prevoza trajektom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније