Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta

19. 04. 2021. 11:29 >> 11:29

OSUDE UEFA I FIFA

Osniva se Superliga Evrope: Zaštitićemo svoje interese

Dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova, koji su kasno sinoć postigli dogovor o osnivanju Superlige Evrope, poručili su jutros čelnicima FIFA i UEFA da su već pokrenuli pravne radnje kako bi zaustavili akcije koje za imaju za cilj sprečavanje pokretanja tog takmičenja.

Dogovor o pokretanju Superlige postigli su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

Za predsjednika je izabran prvi čovek "kraljevskog" kluba Florentino Peres, dok će potpredsjednici biti Andrea Anjeli iz Juventusa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

U tom novom takmičenju bi trebalo da učestvuje 20 klubova.

FIFA i UEFA su oštro reagovale, zaprijetivši tim klubovima da će biti suspendovani iz nacionalnih i međunarodnih takmičenja, odnosno da njihovi igrači neće moći da igraju za svoje reprezentacije.

Zato je jutros na adrese predsjednika FIFA Djanija Infantina i njegovog kolege iz Uefe Aleksandera Čeferina stiglo pismo grupe engleskih, španskih i italijanskih klubova.

Iz Superlige su naveli da su zabrinuti zbog tih prijetnji.

"Vaša zvanična saopštenja su nas primorala da preduzmemo zaštitne korake kako bismo se osigurali od takve neželjene reakcije koja ne samo da ugrožava naša sredstva, već bi bila i nezakonita. Iz tog razloga podnijet je zahtjev relevatnim sudovima kako bi se obezbijedilo neometano uspostavljanje i funkcionisanje takmičenja u skladu sa važećim zakonima", navodi se u pismu Infantinu i Čeferinu.

Superliga nije navela o kojim sudovima je riječ.

"Naša je dužnost, kao članova odbora SLCo, da obezbijedimo da se preduzmu sve razumne radnje radi zaštite naših interesa, s obzirom na nenadoknadivu štetu koju bismo pretrpjeli ako bismo iz bilo kog razloga bili lišeni prilike da odmah formiramo takmičenje i raspodijelimo prihod od bespovratnih sredstava", navodi se u pismu.

Otcjepljenje ovih klubova najavljeno je u momentu kada UEFA planira proširenje Lige šampiona na 36 klubova od 2024. godine. Klubovi koji su podržavali tu ideju, sada su odlučili da krenu sami, tvrdeći da bi postojeća takmičenja mogla da ostanu upkos gubitku svojih najuspješnijih klubova.

"Superliga će se igrati zajedno sa postojećim domaćim ligaškim i kup takmičenjima, koja su ključni dio takmičarskog tkiva evropskog fudbala. Ne težimo da zamijenimo Uefinu Ligu šampiona ili Ligu Evropa, već da se takmičimo i postojimo zajedno sa tim turnirima", navodi se u pismu Superlige Infantinu i Čeferinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније