Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 11. 2020. 17:50   >>  20:18 19

ODLAZAK LEGENDE

Preminuo Maradona

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona preminuo je danas u 61. godini, objavili su argentinski mediji.

Argentinski "Klarin" prvi je prenio je da je danas hitno prebačen u bolnicu poslije srčanog udara, ali su ljekari poslije nekoliko minuta konstatovali smrt.

Vijest je potvrdio i Fudbalski savez Argentine.

"Fudbalski savez Argentine i predsjednik Klaudio Tapija izražavaju najdublju tugu zbog smrti naše legende Dijega Armanda Maradone. Zauvek ćeš biti u našim srcima", naveo je Savez na Tviteru.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je 2. novembra primljen u bolnicu u La Plati zbog anemije, dehidratacije i naznaka depresije, a detaljnim pregledima utvrđeno je krvarenje u mozgu i 4. novembra je hitno operisan.

Legendarni fudbaler Boke juniors, Barselone i Napolija je po otpuštanju iz bolnice 12. novembra bio u stabilnom stanju, prema riječima ljekara, ali je tada navedeno da će ići na liječenje od zavisnosti od alkohola.

Vrijeme poslije operacije provodio je u Tigreu, u svom kraju San Andres.

Juniors, Boka, Barsa, Napoli...

Dijego je rođen 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, Buenos Ajresu. Pamtićemo ga kao jednog od najvećih ljudi fudbala. 

Počeo je sa fudbalom u Argentinos Juniorsima, a igrao je još za Boku, Barselonu, Napoli, Sevilju, Njuels i ponovo Boku.

Maradona je sa reprezentacijom Argentine osvojio Svetsko prvenstvo 1986. Od 1977. do 1994. odigrao je 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola.

On je sa Napolijem osvojio dvije šampionske titule, Kup Italije, Kup Uefa i Superkup Italije.

Sa Bokom je osvojio titulu u Argentini, a sa Barselonom titulu, Kup i Superkup.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lijepim golovima, ali i "Božjoj ruci", kada je 22. juna 1986. rukom postigao gol protiv Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva na kome je Argentina trijumfovala.

Maradona je tada bio na vrhuncu slave, a mnogi smatraju da je na toj utakmici dao jedan od najlepših golova u istoriji fudbala. Slavni argentinski as driblao je cijelu protivničku ekipu Engleske pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju.

Maradona je poslije meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Trodnevna žalost u Argentini

Predsjednik Argentine Alberto Fernandes proglasio je danas trodnevnu žalost.

Smrt Maradone ostaviće ogromnu rupu, i za fudbal kao igru i za Argentince. Rupu koja će teško ikada biti popunjena. Maradona je u toj zemlji bio više od idola. Više od božanstva.

Sportski svijet se oprašta od Maradone

Brojni bivši i sadašnji sportisti i mnogi klubovi opraštaju se od legendarnog Maradone.

"Izgubio sam dragog prijatelja, a svijet je izgubio legendu. Nadam se da ćemo jednog dana zajedno igrati fudbal na nebu", naveo je bivši brazilski fudbaler Pele.

As Barselone Lionel Mesi objavio je poruku posvećenu svome idolu i bivšem selektoru Argentine.

"Ovo je tužan dan za Argentince i fudbal. On nas je napustio, ali nije otišao, jer je Dijego vječan", napisao je Mesi.

Maradonin bivši klub Napoli objavio je fotografiju nasmijanog Argentinca uz poruku: "Uvijek u našim srcima. Ćao Dijego".

"Svi čekaju naše riječi. Ali kojim bismo riječima mogli da opišemo bol koji osjećamo? Ovo je vrijeme za suze. Poslije toga će doći vrijeme za riječi", naveo je Napoli.

Uz fotografiju u dresu Barselone, taj španski klub zahvalio je Maradoni na svemu što je učinio za klub.

Portugalski as Kristijano Ronaldo objavio je fotografiju sa Maradonom uz poruku:

"Danas, kažem zbogom prijatelju, a svijet kaže zbogom besmrtnom geniju. Jednom od najvećih, neuporedivom mađioničaru. Otišao je rano, ali je ostavio zaostavštinu bez granica i prazninu koja se nikada neće ispuniti. Počivaj u miru, majstore. Nikada nećeš biti zaboravljen."

I portugalski trener Žoze Murinjo oprostio se emotivnom porukom.

"Don Dijego. Je*i ga druže, već mi nedostaješ", napisao je Murinjo.

Brazilski fudbaler Nejmar objavio je sliku iz mlađih dana kako stoji zagrljen sa Maradonom, uz poruku: "Počivaj u miru, legenda fudbala".

Od Maradone se oprostio i njegov bivši klub Boka Juniors, jedan od najboljih tenisera svijeta Rodžer Federer, Real Madrid.

I Fudbalski savez Crne Gore oprostio se od argentinske legende.

"Idol generacijama igrača, neprikosnoveni kralj driblinga, simbol Argentine i Napulja, ljubimac cijele planete... Diego Armando Maradona, jedan od najvećih igrača koje je iznjedrio fudbalski svijet, danas se preselio u vječnost. El Pibe hvala na svim čarolijama kojima si obogatio najljepšu igru na svijetu! Eterno Diego!", napisali su na zvaničnoj Facebook stranici.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније