Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

26. 10. 2020. 18:56 >> 20:03

ISTOČNO SREDOZEMLJE

Grčka i Turska se prepucavaju oko vojnih vežbi

Grčka vlada je saopštila danas da Turska planira da održi pomorsku vojnu vježbu 28. oktobra, na grčki nacionalni praznik, samo nekoliko sati poslije izjave generalnog sekretra NATO-a da su i Grčka i Turska odustale od ratnih igara za vrijeme nacionalnih praznika obje zemlje.

Portparol grčke Vlade Stelios Pecas rekao je da je potez Ankare pokazao da je ona "nepouzdan" partner u pregovorima.

"Posljednjih dana Turska ulaže izuzetne napore da dokaže da ne samo što stvara probleme u našem širem regionu, već je i potpuno nepouzdan sagovornik", rekao je Pecas.

Tenzije između susjeda i NATO saveznika Grčke i Turske zaoštrile su se preko ljeta zbog spora oko podmorskog istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju.

Turska je poslala seizmički istraživački brod Oruk Reis u potrazi za naftom i gasom u spornim vodama, još jednom izazivajući napetost u odnosima s Grčkom i Kiprom zbog osporavanja granica na moru i prava na istraživanje.

U petak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su i Grčka i Turska otkazale svoje odvojene vojne vježbe predviđene za ovu nedjelju u Sredozemlju u nastojanju da smire tenzije i ocijenio taj potez kao "korake u pravom smjeru, koji pomažu u smanjenju rizika od incidenata i nesrećnih slučajeva."

Međutim, Pecas je danas izjavio da je nekoliko sati poslije te izjave Turska izdala obavještenje, poznato kao Navteks, najavljujući vojnu vježbu za 28. oktobar kada je grčki nacionalni praznik.

Grčka obilježava nacionalni praznik 28. oktobra u znak sjećanja kada je 1940. odbila ultimatum Italije da omogući snagama Osovine da uđu u Grčku, obilježavajući tako zvanični ulazak Grčke u Drugi svjetski rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније