Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Mina

21. 09. 2020. 14:54   >>  14:59

ULAGANJA FSCG

Za infrastrukuru i pomoć klubovima 6,25 miliona

Fudbalski savez Crne Gore je u razvoj fudbalske infrastrukture, za finansijsku pomoć i potporu sportskom opremom klubovima, prošle godine potrošio 6,25 miliona eura, navodi se u izvještaju finansijkog poslovanja koji je danas jednoglavno usvojen na Skupštini te asocijacije.

Navodi se da je Savez i pored svih ulaganja ostvario pozitivan neto finansijski rezultat od 72 hiljade eura.

Skupština je jednoglasno, osim Izvještaje o finansijskom poslovanju u 2019, usvojila i Izvještaj o aktivnostima u periodu između dvije sjednice.

Šef finansijske službe, Mirko Janičić saopštio je da je izabrani revizor ocijenio finansijski izvještaj kao fer i istinit, kao i da je u skladu sa važećom računovodstvenom zakonskom regulativom.

Prema njegovim riječima, 2019. je još jedna finansijski uspješna godina, u kojoj je Fudbalski savez nesmetano sproveo zacrtane aktivnosti iz djelokurga rada.

Janičić je istakao da je Savez odgovorio svojim obavezama u razvoju i unapređenju fudbalskog sporta, poštujući sve obaveze proistekle iz tog djelovanja.

"Sa finansijskog aspekta tri karakteristike obilježile su prethodnu godinu. Po prvi put imamo objedinjeni finansijski izvještaj sa uključenim podacima o poslovanju tri udruženja klubova. Ponosni smo na rekordno ulaganje u razvoj fudbalske infrastrukture, finansijsko pomaganje i potporu sportskom opremom našim klubovima u iznosu od 6,25 miliona eura“, rekao je Janičić.

On je precizirao da su prihodi u 2019. godini veći u odnosu na prethodnu za 45 odsto.

„Najveći doprnos dali su prihodi od FIFA i UEFA, kao i TV prava. Zbirno te dvije vrste prihoda učestvuju sa 87 odsto ukupnih prihoda i oni su ostvarili porast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Strateško opredijeljenje FSCG ka ulaganju u infrastrukturu i popravljanju uslova na crnogorskim stadionima, kao i poboljšanja finasijskog stanja i opremljenosti sportskom opremom članova, imalo je za rezultat i povećanje ukupnih troškova u prethodnom periodu za približno 70 odsto“, piše u saopštenju.

Prema njegovim rijačima, najveći rast ostvarili su troškovi pomoći klubova i udruženjima klubova, otprilike dva i po puta.

„To je za 4,4 miliona više više nago za prethodnu godinu. Ugradnja reflektorskog osvjetljenja na šest stadiona je najveći nosilac tih troškova. Tačnije, oko 5,3 miliona, dok je 946 hiljada opredijeljeno za finansijsku pomoć i oprem.
Troškovi reprezentativnih selekcija učestvuju sa oko 25 odsto“, kazao je Janičić.

Predsjednik Dejan Savićević, saopštio je da su sve aktivnosti saveza realizovane, navodeči da je FSCG pokazao odgovoran odnos prema izazovima u kojima se zbog pandemije koronavirusa našla i Crna Gora.

"U nimalo jednostavnoj situaciji za obavljanje poslovne djelatnosti, u nikada izazovnijem finansijskom djelovanju, pronašli smo način da još jače i odlučnije pomognemo naše klubobe i doprinoesemo njihiovom stabiljnom poslovanju. Udvostručini smo godišnju finansijku pomoć pa će svi klubovi Telekom Prve lihe u naredne dvije sezone dobiti po 80, a drugoligašni po 40 hiljada eura“, kazao je Savićević.

On je apelovao na klubove da posvete posebnu pažnju očuvanju zdravlja igrača, kroz poštovanje mjera uvedenih od nadležnih institucija.

„Finansijska situacija u zemlji i svijeta nije zaustavila jak investicioni ciklus saveza na unapređenju fudbalske ibfrastrukture. Nastavili smo realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u i storiji FSCG, izgradnjom reflektora na stadionima prvoligaških i drugoligaških klubova. Nakon postavljanja reflektora na stafionima OFK Titograda i Iskre osvjetljenje je onstalirano na stadionima Podgorice, Zete, Rudara, Dečića i Koma“, kazao je Savićević. 

On je najavio da će taj infrastrukturni projekat biti nastavljen izgradnjom reflektora na stadionima u Beranama, Bijelom Polju i Baru.

„Aktivnost između dvije skupštine obilježila je izgradnja stadiona Sveti Petar Cetinjski na Cetinju, rekonstrukcija zapadne tribina stadiona u Nikšiću, izgradnja tribine na trening kampu FSCG i nastavak radova na DG areni u Lješkopolju. Treba pomenuti i investicije realizovane u Danilovgradu i Tivtu“, kazao je Savićević.

On očekuje uspješan nastavak takmičenja u Ligi nacija i da će crnogorski fudbaleri u istom ritmu nastaviti i u naredna dva mjeseca i da ćemo izboriti plasman u B grupu.

Na Skupštini su usvojene i izmjene Statuta FSCG, koje su potrebne u cilju osnaživanja pozicije stručnjih udruženja i udruženja klubova.

Delegatima je prezentovan video materijal koji je obuhvatio sve aktivnosti Saveza tokom prethodnih 15 mjeseci sa fokusom na projekte posvećene unaprijeđenju fudbalske infrastrukture u Crnoj Gori.

Sjednici u podgoričkom hotelu Hilton prisustvovalo je 41 od 45 delegata, koliko broji Skupština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније