Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2020. 11:51 >> 11:53

MALO TRENERA IZ MANJINSKIH GRUPA

Sterling: Lampard i Džerard savršeni primjeri diskriminacije

Engleski fudbalski reprezentativac Rahim Sterling rekao je da će napredak u borbi protiv rasizma biti ostvaren u fudbalu tek kada više bivših tamnoputih igrača postanu treneri. Sterling vjeruje da su bolje trenerske pozicije Stivena Džerarda i Frenka Lamparda u odnosu na Sola Kembela i Ešlija Kola istakle duboko ukorijenjeni rasizam u engleskom fudbalu.

Hiljade ljudi u Velikoj Britaniji učestvuju u demonstracijama protiv rasizma poslije smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, 25. maja u Mineapolisu poslije intervencije policije.

"Protest je odlična polazna osnova, da se čuje glas. Ali, samo protestovanje neće donijeti promenu u ovoj zemlji. Radi se o tome kako ćemo nastaviti, o isticanju društva koje mora da se promijeni, a zatim djelovanje na osnovu toga. Mnogo smo razgovarali, a sada je vrijeme da se djeluje", rekao je Sterling za Bi-Bi-Si (BBC).

Fudbaler Mančester sitija rekao je da u britanskom fudbalu mora da bude više tamnoputih, azijatskih i članova manjinskih etničkih grupa (BAME) među trenerima i u administraciji i da bi njima trebalo pružiti jednake šanse.

On je kao primjer naveo četiri bivša reprezentativca Engleske koji su počeli da se bave trenerskim poslom - Frenk Lampard radi u Čelsiju, Stivend Džerard u Rendžersu, obojica su bijelci, a naveo je i tamopute Sola Kembela i Ešlija Kola.

Kembel je do sada imao dva angažmana kao trener, u nižim ligama, u Maklsfildu i Sautendu, a Kol je nakon završetka karijere prošle godine, počeo da radi kao trener Čelsijeve ekipe uzrasta do 15 godina.

"Trenere koje vidite u fudbalu, tu su Stiven Džerard i Frenk Lampard, Sol Kembel i Ešli Jang. Svi su imali sjajne karijere, svi su igrali za Englesku. U isto vrijeme, svi zaradili trenerske licence da rade na najvišem nivou, a dvojici kojima nije pružena prilika su dvojica tamnoputih bivših igrača", naveo je Sterling.

On je dodao da je promjena da može da se o tome razgovara u Parlamentu, upravi kluba, fudbalu širom zemlje, u reprezentaciji Engleske i da se pruže jednake šanse ne samo tamnoputim trenerima već i trenerima različitih nacionalnosti.

"Dajte crnim trenerima, ne samo trenerima već i ljudima u njihovim branšama, pravu priliku. Mislim da je to što ovde nedostaje, radi se o tome da im pružite šansu kakvu zaslužuju. U Premijer ligi je 500 igrača, a trećina su tamnoputi i nemamo svoje predstavnike u hijerarhiji, u stručnim štabovima. Nema mnogo lica sa kojima bismo mogli da se povežemo i razgovaramo", rekao je Sterling.

Fudbalski savez Engleske (FA) je 2018. godine objavio akcioni plan ravnopravnosti prema kome bi pet odsto vodećih funkcija i 13 odsto trenera u reprezentacijama trebalo da budu stručnjaci poreklom iz BAME grupa. Prema tom planu, predviđeno je da se brojke promijene na 11 odsto i na 20 odsto, od 2021. godine.

"Kada budemo vidjeli da se brojke mijenjaju, tada ćemo svi biti zadovoljni", dodao je Sterling.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније