Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

19. 02. 2013. 17:10 >> 19:59
2

UZBUDLJIVA NOĆ

LŠ: Da li je Arsenal zaista toliki autsajder?

Večeras se nastavlja osmina finala Lige šampiona, a u centru pažnje je meč Arsenal-Bajern.

Da se utakmica igra, nekoliko godina unazad, Arsenal bi bio favorit, a sada je potpuno suprotno, Bajern je favorit, čak i u Londonu. Prije osam godina u ovoj istoj fazi, Bajern je slavio 3:1 u staroj kući „Olimpia štadionu“, dok je u revanšu Arsenal pobijedio sa nedovoljnjih 1:0, golom legende Anrija na „Hajberiju“. Četiri godine ranije u drugoj grupnoj fazi, Bajern je slavio golom Elbera u odlučujućem meču i upravo tada stigao do posljednje krune (2001.)

Zašto je sada Bajern favorit? Čak ni sjajna serija pobjeda u Bundesligi i već osigurana titula ne daju mu toliko kredita u Evropi, koliko eliminacija Real Madrida prošle godine. Na taj već sjajan tim, njemačkih reprezentativac plus tandem Roben-Riberi, sada su pridodati Dante, Mandžukić, Havi Martinez, najskuplji igrač u istoriji njemačkog fudbala. Arsenal je sa druge strane punih osam godina bez ikakvog trofeja, već je zaboravljena zlatna generacija (Anri, Pires, Berkamp, Vijera, Ljunberg, Viltord), ali trofeje nije donijela ni sjajna ekipa sa Fabregasom, Van Persijem, Nasrijem, Aršavinom, pa se mnogi pitaju kako da donese ova? Ideja Vengera bila je da igra 4-2-3-1 sa majstorima poput Kazorle, Podolskog i Žervinja, iza novog špica Žirua, uz vjeru da će tokom sezone oporaviti Rosickog i Aršavina, dobiti mnogo oporavkom velikih talenata Vilšira i Ramzija, te ubacivati kad god treba Volkota. Uz Artetu, Vermalena, Sanju, kao što vidite, kvaliteta opet ima dosta, ali su rezultati veoma loši i Liga šampiona kao posljednja nada smatra se prevelikim zalogajem za njih. Pažnja, ipak, na hrabro određenu kvotu 3,40 danas na Arsenal! „Tobdžije“ sa ovakvim asovima kod kuće mogu svakom da naprave probleme. Bajern se uzda u njihovu slabiju odbranu, ali isto tako Venger je siguran da može dati dva gola i da će njegovi vezisti nadtrčati Švajnštajgera i drugove.Čini se da najsigurnija stvar upravo to da će biti golova na obje strane, jer u ovakvom duelu 0:0 je gotovo isključeno, a Bajern od 19. maja ima neku vrstu opsesije da što prije izbriše taj dan iz svoje istorije.

Pirinejski derbi Porto-Malaga isto je veoma otvoren, Porto je favorizovan danas kod kuće zbog višegodišnjih uspjeha u Evropi, iako nema tim kao prije dvije sezone. Realno gledajući, „vječiti“ rival Benfika sada ima veći kvalitet. Glavne uzdanice su Kolumbijci engleskih imena Džejms Rodrigez i Džekson Martinez, kojima cijena vrtoglavo raste. Porto ima i dobro iskustvo u pirinejskim obračunima  sa La Korunjom u čuvenom polufinalu 2004. i još davno sa Valensijom 1987. Na drugoj strani je ekipa koja jeste debitant, ali koja od početka igra sa tipično španskom rutinom i klasom i bez ikakvog pritiska. Pojačali su četvrto mjesto u Primeri, preživjeli finansijsku oluju. Ton igre u napadu daju Hoakin, Isko, Eliseu, Saviola, Santa Kruz i Seba Rodrigez, pa se ne osjeća odlazak Kazorle, Rondona i ostalih koji su mislili da brod tone. Malaga uvjek igra svoju igru, zna i da pretrpi ofanzivu rivala kao na „San Siru“, ali je još uvijek neporažena u osam evro mečeva. Nemojmo se iznenaditi ako i večeras ostvari jedan lijepi remi i to sa golovima.

U svakom slučaju očekuje nas vrlo burna noć, gdje će u Londonu sigurno biti jači tempo, a u Portugalu tehnika, ali i sporija igra. Zajednička stvar mogla bi biti golovi i takođe to da se za razliku od mečeva prošle sedmice neće već sada jasno nazirati četvrtfinalisti.  

Nebojša Šofranac, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније