Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

15. 04. 2020. 18:40 >> 18:37

SINDIKAT PROFESIONALNIH FUDBALERA

Da svi klubovi nađu model da isplate zarade igračima

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) pozvao je domaće klubove da uredno izmiruju obaveze prema igračima.

Sindikat je kao pozitivan primjer naveo FK Budućnost.

"Budućnost je igračima ne samo izmirila zarade u punom iznosu, već im je od strane rukovodstva saopšteno da neće biti promjena po tom pitanju do kraja sezone. I to otklanjanje neizvjesnosti je za svaku pohvalu.
Po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza od strane klubova, za sada imamo različita rješenja, koja su uslovljena finansijskom situacijom, ali i neizvješnošću oko termina nastavka liga. U pozitivnom smislu prednjače klubovi sa najvećim brojem profesionalnih ugovora, što opet implicira da je podizanje nivoa profesionalizma jedan od ključnih elemenata uređenih radno-pravnih odnosa igrača, a i kompletnog klupskog fudbala kod nas", navodi se u saopštenju.

Sindikat se nada da će i ostali klubovi naći model za prevazilaženje krize, koja je nastala zbog pandemije koronavirusa.

"Imamo još klubova I CFL koji su uredno izmirili zarade za prethodni mjesec u punom iznosu i svakako te poteze treba pozdraviti. U ovom trenutku nemamo informacije da li će se ta praksa nastaviti i kasnije, ali neki su na primjer, poput FK Sutjeske, izašli sa konstruktivnim i realnim predlozima za naredni period ukoliko se pandemija nastavi".U manjem broju klubova nepovoljna finansijska situacija diktira dinamiku isplate zarada tokom ove pandemije. Nadamo se da će se i u tim klubovima naći model za prevazilaženje krize, jer ne treba smetnuti sa uma da u ovom periodu klubovi posluju sa znatno smanjenim operativnim troškovima.Preporuke koje je FIFA objavila u svom zvaničnom dokumentu impliciraju aktivno učešće relevantnih socijalnih partnera i pronalaženje rješenja koja bi bila primjenjiva u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nakon okončanja ove sitacije, Sindikat će pokušati da kroz kolektivno pregovaranje dođe do rješenja, koja će biti na dobrobit svih.

"Sindikat profesionalnih fudbalera će i dalje u kontaktu sa članstvom i raditi presjek na mjesečnom nivou i pratiti smjernice naše krovne organizacije FIFPro. Svakako, nakon okončanja ove situacije, slijedeći preporuke rukovodećeg međunarodnog tijela u fudbalu, spremni smo da kroz kolektivno pregovaranje i partnerstvo zajedno dođemo do rješenja koja će biti na dobrobit svih", navodi se u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније