Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

26. 11. 2019. 14:03   >>  14:02

PREPORUKE WADA

Rusiji urgožena organizacija Eura 2020.

Organizacija utakmica Evropskog prvenstva 2020. mogla bi Rusiji da bude ugrožena, poslije preporuke Svjetske antidoping agencije (WADA) da se toj zemlji zabrani da organizuje sportske događaje u naredne četiri godine.

Rusija bi mogla da bude suspendovana i sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, nakon što je isključena sa Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pjongčangu i ostalih velikih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga sportista.

Komitet WADA za ispitivanje usaglašenosti (CRC) preporučio je niz mjera, nakon što je odlučio da je u radu Ruske antidoping agencije (Rusada) bilo nedosljednosti u predatim antidoping podacima, prenio je BBC.

Jedan od predloga je da se oduzme pravo Rusiji da organizuje utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020.

Na stadionu u Sankt Peterburgu trebalo bi da se odigraju utakmice u jednoj od grupa na turniru, kao i četvrtfinalna utakmica.

Izvršni komitet WADA razmotriće predloge i donijeće odluku 9. decembra u Parizu.

"U naredne četiri godine, ulazimo u novu fazu krize oko ruskog dopinga. Ima mnogo problema u sportu ovdje, ali najteže i najtragičnije je to što su naši sportisti postali taoci postupaka naših sportskih zvaničnika. Moramo da idemo ka pravim promjenama. Trebaju nam novi sportski lideri", rekao je predsjednik Rusada Juri Ganus za Frans pres.

Preporuke CRC odnose se u glavnom na nedosljednosti primijećene u dokumentaciji koje je antidoping laboratorija u Moskvi predala WADA ovog januara.

Između ostalog, preporučeno je da se u naredne četiri godine Rusiji ne dozvoli da organizuje međunarodna takmičenja, kao i da ta zemlja nema pravo da se kandiduje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine, bez obzira da li će proces kandidature početi poslije preporučene četiri godine.

Takođe, preporučeno je da u naredne četiri godine ruska zastava ne smije da se ističe na nijednom velikom takmičenju, a da se sportisti mogu takmičiti samo ako uspiju da dokažu da nijesu umiješani u nedosljednosti. U tim slučajevima, oni bi se takmičili kao neutralni sportisti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније