Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

02. 05. 2019. 21:25 >> 21:24

PLANINARILI PO SNIJEGU I VJETRU

Pohodom na vrh Tromeđe počela sezona u NP Prokletije

Planinarskim pohodom na vrh Tromeđe, po snijegu i vjetru, 1. maja, skijaši su predali Prokletije planinarima i katunjanima, čime je simbolično otvorena ljetnja turistička sezona u Plavu i Nacionalnom parku Prokletije.

U organizaciji NP Prokletije, TO Plav, Ski kluba Bogićevica, te planinarskih društava „Hrid“, „Karanfili“ i „Prokletije“, organizovan je Treći uspon na Tromeđu, na 2.366 metara nadmorske visine. Pohod je krenuo iz Plava, gdje se okupilo osamdesetak skijaša, bordera i planinara i krenulo prema Bogićevici i Tromeđi, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Po snijegu i vjetru, uz veoma niske temperature učesnici pohoda osvojili su prokletijski vrh. Tako je ljetnja turistička sezona na Prokletijama i Plavu po treći put zaredom počela prvog maja skijanjem sa vrha Tromeđe gdje se spajaju tri zaštićena područja i granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Nakon pohoda u planinarskom domu Motokros kluba organizovan je tradicionalni ručak za sve goste.

Glavna aktivnost u Nacionalnom parku je planinarenje, a posjetioci se uglavnom penju na Volušnicu i Popadiju, dva vrha odakle se pruža predivan pogled na cijeli park. Više od 50 vrhova doseže visinu od preko 2.000 metara, a čak njih 20 više je od 2.500 metara.

Nacionalni park je osnovan 2009. godine. Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, riječnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine. Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara, Park krase veći i manji vodotoci, vrela i izvori pitke i mineralne vode, rječice i lednička jezera, među kojima se ljepotom izdvaja Hridsko jezero.

Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu i nepristupačne vrhove, nalazi se na tromeđi Crne Gore, Kosova i Albanije. Kao krajnji jug Dinarida, razuđenim vijencem vrhova, ukrštenim grebenima, brojnim procjepima i cirkovma i dubokim dolinama koje ih presjecaju, navele su geologa i putopisca Ami Bouea da ih sredinom XIX vijeka nazove „Alpima na jugu Evrope“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније