Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2018. 19:17   >>  18:52

POZVAO MEDIJE NA ODGOVORNOST

Gvardiola: Rasizam je svuda, ne samo u fudbalu

Trener Mančester sitija Pep Gvardiola rekao je danas da je "rasizam svuda", poslije navoda o uvredama na rasnoj osnovi koje je dobio fudbaler njegove ekipe Rahim Sterling tokom utakmice sa Čelsijem u Premijer ligi.

Policija istražuje incident sa subotnje utakmice na Stamford Bridžu, a uprava Čelsije zabranila je četvorici navijača ulaz na stadion dok traje istraga.

"Rasizam je svuda, ne samo u fudbalu. Moramo da se borimo, da obezbijedimo bolju budućnost za svakoga, ne samo u Engleskoj, nego svuda", rekao je Gvardiola, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Čelsi je naveo da će u slučaju da se potvrde navodi o rasizmu, oštro kazniti navijače.

"Cijenim ono što je Čelsi uradio, a da se to dogodi u mom klubu i mi bismo isto uradili", naveo je Gvardiola.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako navijači pored terena viču i gestikuliraju ka Sterlingu, koji je došao da uzme loptu iza gola.

Engleski reprezentativac rekao je da je "morao da se nasmije" kada je čuo uvrede, pošto "nije očekivao ništa bolje".

Udruženje profesionalnih fudbalera saopštilo je da negativni prikaz medija o Sterlingu "ohrabruje rasističku retoriku" i da je on fudbaler "koga često izdvajaju".

"Rahim je nevjerovatna osoba, nevjerovatan čovjek. Teško je shvatiti da se u 21. vijeku dešavaju stvari koje su se u prošlosti dešavale tamnoputim osobama", dodao je Gvardiola i pozvao medije da pomognu u zaštiti jednakosti među ljudima.

Upitan da li je mislio da Sterling ima negativan tretman u medijima, Gvardiola je odgovorio: "Ne znam".

"Kada sam došao u klub razgovarali smo, pošto znam da je veoma aktivan na društvenim mrežama. Rekao sam mu da zaštiti privatan život i da se drži izvan situacije. Negativnost očekuješ kada ne odigra dobro, ali samo zbog boje kože? Ne. Prava moć u današnje vrijeme je u medijima, ne u političarima, pa oni (mediji) imaju odgovornost", naveo je on.

Siti u srijedu igra protiv Hofenhajma, u šestom kolu Lige šampiona i već je izborio plasman u osminu finala.

Gvardiola je rekao da ima samo 15 igrača na raspolaganju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније