Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

27. 11. 2018. 23:30 >> 23:03

NJEMAČKI SUD

Za napad na autobus Borusije 14 godina

Njemački sud osudio je danas na 14 godina zatvora osumnjičenog za prošlogodišnji napad na autobus fudbalskog kluba Borusija Dortmund.

Državni sud Dortmunda proglasio je osumnjičenog Sergeja V. u skladu s njemačkim pravilima o zaštiti privatnosti, krivim po 28 tačaka optužnice za pokušaj ubistva podmetanjem eksploziva, javila je novinska agencija dpa.

Fudbaler Borusije iz Dortmunda Mark Bartra i jedan policajac povrijeđeni su u nekoliko eksplozija u blizini klupskog autobusa u trenutku kada je napuštao hotel u Dortmundu, na polasku za utakmicu Lige šampiona s Monakom 11. aprila 2017. godine.

Današnja presuda okončala je 11-omjesečno suđenje na kome je bilo svjedočenja igrača i tadašnjeg trenera Tomasa Tuhela.

Tužioci su naveli da je on uzeo zajam da se kladi da će pasti vrijednost akcija kluba Borusija Dortmund, a zatim je izvršio napad na autobus i pokušao da ga prikaže kao napad islamskih terorista. Dortmund je jedini njemački fudbalski klub čije dionice su kotirane na berzi.

U eksplozijama je slomljen prozor autobusa i Barta je pogođen šrapnelom. Fudbaler oko mjesec dana nije mogao da igra pošto je operisan zbog slomljene kosti na ručnom zglobu.

Tužioci su tražili doživotni zatvor. Međutim, odbrana je imala argument da optuženi V. treba da bude osuđen samo za izazivanje eksplozije i da treba da dobije mnogo manju kaznu.

Optuženi je priznao da je to uradio, ali je rekao da nikoga nije želio da povrijedi ili da ubije.

Taj 29-ogodišnji državljanin Njemačke koji je došao u zemlju iz Rusije sa 13 godina rekao je sudu da je pokušao da lažira napad i da je napravio eksploziv tako da se nije moglo očekivati da će bilo ko biti povrijeđen. On je uhapšen deset dana poslije napada.

Ni odbrana ni tužilaštvo nijesu naveli da li će se žaliti na presudu, navodi agencija Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније