Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

s.đ. [ RSE ]

09. 05. 2018. 11:16   >>  11:09 1

DUŠA SLOVENSKA

Ukrajinska fudbalska solidarnost

Cijene u hotelima glavnom gradu Ukrajine više su deset puta zbog finala Lige šampiona pa se Jegor Gordejev zabrinuo da hiljade navijača koji dolaze da bodre svoje timove neće biti zadovoljni, piše Radio Slobodna Evropa.To ga je podstaklo da iskoristi jedino oružje kojim može da se brani - njegov kauč.

Pored toga, kijevski novinar je ponudio još tri mjesta u njegovom stanu, i to za prvu četvoricu navijača koji pokažu svoje pasoše i karte za finale 26. maja u kome Liverpool igra protiv Real Madrida.

Za nekoliko sati ideja je oduševljeno prihvaćena na društvenim mrežama i privukla je na desetine istomišljenika iz Ukrajine koji su odlučili da otvore svoja vrata ljubiteljima fudbala i obezbijede besplatan smještaj putem Facebook stranice "Kijevski BESPLATNI krevet za fudbalske navijače 26. maja 2018. godine."

"Plašio sam se da navijači ne bi došli u istom broju kao inače, jer oni, po pravilu, ne mogu da priušte skup smještaj, zbog čega bi ukupan utisak mogao biti lošiji," rekao je za RSE.

Skok cijena za vrhunske događaje, poput meča između dva od najpoznatijih fudbalskih timova na svijetu, nijesu neuobičajene, s obzirom na to da se očekuje da će čak 70.000 navijača prisustvovati utakmici u Kijevu.

Ali, brza provjera sajtova o smještaju pokazala je da su cijene skočile do neslućenih granica.

U hotelu Lukjanovski s tri zvjezdice, dvokrevetna ekonomska soba bez prozora za noć kada se igra utakmica košta 3.799 dolara, stoji na internet stranici Booking.com. Za one koji traže malo više, makar prozor, cijena za dvokrevetnu sobu za tu noć iznosi 5.508 dolara.

Ako odete nedjelju dana kasnije, cijena tih istih soba će pasti na 46 odnosno 49 dolara.

Na sajtu za putovanja Hotels.com, navedeno je da dvokrevetna soba u hotelu Nivki košta 1.898 dolara. Za bilo koju drugu noć u junu, platili biste samo 27 dolara.

Grupa navijača može da ode i desetak kilometara dalje i da plati 5.500 dolara za četvorosobni stan van Kijeva u gradu Kozin. Naravno, to ne ostavlja mnogo novca za taksi do i od grada u noći finala.

Cijene enormno podignute

Serhij Nadahovski, arhitekta koja ima dva slobodna mjesta za fanove Real Madrida, upoređuje ovu situaciju s psihološkim eksperimentom, u kome djeca dobijaju jedan biskvit odmah, ili pet ako sačekaju pet minuta.

"Ova situacija pokazuje nemogućnost da se odbije trenutna velika zarada nauštrb stalne zarade u budućnosti," kaže Nadahovski. "Ne možete podići cijene 10 puta i više. Želite da stranci steknu dobar utisak o Ukrajini, da ponovo dođu ovdje, ne kao navijači, već kao turisti".

Cjenovni šok nije promakao ni zakonodavcima u zemlji, koji krivicu svaljuju na tržišne uslove, kao i na pohlepu.

Prema riječima Ane Romanove, iz stranke Samopomoć i predsjednice Odbora za razvoj turizma, odmarališta i rekreativnih aktivnosti ukrajinskog parlamenta, čak 90 odsto smještaja u Ukrajini je u sivoj ekonomiji, odnosno neregulisano i "van kontrole".

"Ljudi u Ukrajini su nevjerovatni, za razliku od ovih hotela koji su cijene povećali 10 puta!" napisao je na Facebooku Kal Čarls (Charles), konsultant za imigracije koji pokušava da kupi karte za finale.

U međuvremenu, kod Gordejeva su zauzeta tri od četiri mjesta za spavanje, a zauzeli su ih navijači iz Norveške, Sjedinjenih Država i Španije.

"Ideja je prihvaćena brzinom svjetlosti, bukvalno u toku jednog dana," kaže on.

"Ne sumnjam da će na kraju sve biti na najvišem nivou. Kijev je izuzetno originalan i ugodan grad i ima iskustvo sa održavanjem velikih događaja, uključujući i fudbalske utakmice. Znam da će ovaj događaj biti uspješan."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније