Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

18. 07. 2013. 09:45 >> 09:49

LIGA ŠAMPIONA

Mladi Balkanci najbolji u kvalifikacijama

Mladi, neki i golobradi, fudbaleri šampiona država iz naše regije najbolji su igrači u dosadašnjem toku kvalifikacija Lige šampiona. Bili su ključni učesnici susreta svojih timova, te još jednom dokazali da je prostor zapadnog Balkana nepresušni izvor talenata, smatraju fudbalski stručnjaci.

„Evo skoro već dvije decenije ponavljam kao papagaj da djeca u vlastitim klubovima trebaju dobijati šansu. Moraju biti forsirana prije nekih starijih igrača sumnjivih kvaliteta, koje ekipe u cijeloj bivšoj Jugoslaviji često dovode sa strane. Posljednji primjer iz utakmica kvalifikacija Lige šampiona neka bude dodatna opomena da se treneri što više oslanjaju na snage iz omladinskih pogona svojih klubova“, rekao je za agenciju Anadolija Predrag Pašić, nekada proslavljeni fudbaler Sarajeva i njemačkog Štutgarta, danas vlasnik Fudbalske škole „Bubamara“ iz prijestolnice BiH.

Sutjeska iz Nikšića u istorijskom premijernom nastupu u Ligi šampiona, protiv bogatog prvaka Moldavije Šerifa, u Tiraspolu nastupila je sa čak devet igrača starosne dobi do 21 godine. Odigrali su fantastičnih 1:1 uoči revanša u Crnoj Gori, a gol za Nikšićane postigao je Andrija Pejović (21). Uz njega dobru partiju pružili su i Srđan Bečelić (21) i Vladimir Jovović (18), kojeg je u 83. minutu zamijenio vršnjak Igor Poček. Ništa manje kvalitetni nijesu bili ni Jovan Nikolić (21), Nikola Stijepović (19) i Igor Ćurković (20). Svoje minute slave u Moldaviji dobili su i „rezervisti“ Vladan Karadžić (18), te Stefan Stefanović (21).

„Sve je bilo sjajno. Neopisiv je osjećaj igrati Ligu šampiona. Gol koji sam postigao u Tiraspolu ostaće mi u sjećanju cijeli život“, istakao je Pejović, naglasivši:

„Jedva čekamo revanš. Imamo dobar rezultat zbog postignutog gola u gostima, ali Šerif je i dalje favorit za prolaz u treće pretkolo. Oni su odličan, organizovan klub u koji se ulaže mnogo novca. Ali, pokušaćemo ih eliminisati uz pomoć prepunih tribina i pravim pristupom ka igri. Ne plašimo ih se“.

Dobar rezultat uoči revanša drugog pretkola ima i Željezničar. Sarajlije su na gostovanju kod super kvalitetne Viktorije Plzen, prvaka Češke Republike minimalno poražene, rezultatom 3:4. Posebno su oduševili mladi. Strijelac prvog gola za Želju u Plzenu bio je Tomislav Tomović (22), jedan od najboljih na terenu tokom svih 90 minuta. Međutim, sve je iznenadio i fascinirao Damir Sadiković, osamnaestogodišnjak kojeg je trener Amar Osim na teren poslao u 26. minutu meča umjesto Eldara Hasanovića (23).

„Kada mi je trener rekao da ću ući 'zdrmala' me trema. Bitna je utakmica, a ja nemam iskustva, pomislio sam. U prvim trenucima na travnjaku nije mi bilo lako, ali već nakon 15 minuta osjećao sam se puno bolje i sigurnije. Pomogli su mi stariji saigrači koji su me bodrili i davali savjete. Predivan je osjećaj igrati Ligu šampiona“, kazao je Sadiković za agenciju Anadolija.

Velika nada tima sa Grbavice u Plzenu igrao je tek treći susret u seniorskom timu Željezničara. Vjeruje da njegova ekipa može do iznenađenja u revanšu 23. jula i nastavka takmičenja u najelitnijem klupskom takmičenju svijeta.

„Pokazali smo u Češkoj da možemo igrati sa njima. Onako jakoj ekipi dali smo tri gola, što nije mala stvar. Uz veliku podršku navijača na olimpijskom Koševu ništa nije isključeno. Vjerujem u naše slavlje“, tvrdi Sadiković, čije su ambicije opravdati povjerenje trenera Amara Osima i izboriti mjesto standardnog prvotimca Želje u ovoj sezoni.

Uz Sadikovića u finišu meča u Plzenu u igru su ušli i Armin Hodžić (18), napadač Liverpula na posudi u matičnom klubu, ali i igrač koji je od strane navijača Željezničara proglašen najboljim u prošloj sezoni. I Rijad Bajić (19) je pokazao raskošni talent protiv Viktorije, pa bi Osim u narednoj sedmici mogao biti na slatkim mukama. Kome ukazati povjerenje u presudnoj bici sa Česima?

Zagrebački Dinamo u utorak razbio je slabašnu Folu u Luksemburgu (5:0). Najveći dragulj „modrih“ Alen Halilović na teren je kročio u 65. minutu zamijenivši dvostrukog strijelca Hilala Soudanija. Prvaka Hrvatske ka trijumfu vodili su i Duje Čop (23), Arijan Ademi (22) i Zvonko Pamić (22). Partizan je juče remizirao sa Širakom u Armeniji (1:1), a za vrijeme utakmice u timu je imao osam vrsnih talenata, ispostavilo se istraživanjem agencije Anadolija. To su Nikola Ninković (18), Miloš Ostojić (21), Nikola Aksentijević (20), Miloš Jojić (21), Saša Marković (22), Darko Brašanac (21), Filip Malbašić (20) i Marko Šćepović (22). Posljednja spomenuta trojica utakmicu su počeli na klupi za rezervne igrače.

Maribor, prvak Slovenije i Vardar, prošlosezonski slavljenik u Makedoniji u kvalifikacije Lige šampiona ušli su sa nešto iskusnijim ekipama. Mariborčani su u prvom meču drugog pretkola odigrali 0:0 sa Birkirkarom na Malti, a tim iz Skoplja je visoko poražen u Bukureštu od Steaue (0:3), tako da i nema pretjeranih šansi za treću rundu takmičenja. Ali, vrijedi istaći i Martina Mileca i Damjana Bohara (obojica imaju po 21 godinu) kojima je Ante Čačić, trener Mariborčana ukazao povjerenje. Za Vardar su od mlađih u Rumuniji nastupili samo Španac Jorge Gimenez (20) i Mite Cikarski (20).

U klubovima još bez sistemskog rješenja

Predrag Pašić ne smatra da je primjer iz ovosedmičnih susreta Lige šampiona sistemsko rješenje u klubovima regija, odnosno da su treneri odlučili forsirati mlađe igrače iz vlastitih pogona.

„Puka je slučajnost da su djeca dobila priliku i dokazala se. Teško je napraviti analizu i reći, da klubovi su na pravom putu, počeli su proizvoditi i 'gurati' mlade igrače. Možda su izuzetak Dinamo, i eventualno Partizan. Talenata ima, ali manje nego li u nekadašnjoj zajedničkoj državi. Govori to i statistika“, smatra Pašić.

On je istakao i da mu je žao što u „A“ reprezentacijama država sa prostora Jugoslavije igra veoma mali broj mladih igrača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније