Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2018. 16:50 >> 16:49

RASIZAM NAJZASTUPLJENIJI

Veliki rast diskriminacije u engleskom fudbalu

Diskriminacija u engleskom fudbalu porasla je za 59 odsto u prvom dijelu sezone, saopšteno je danas.

U prvom dijelu ove sezone počinjeno je 282 incidenta, koliko je grupi Kik it aut (Kick It Out) koja se bori protiv diskriminacije, prijavljeno u četiri engleske lige i prve četiri amaterske lige. Rasizam je u nešto više od polovine izvještaja koje je prikupio Kick It Out.

"Naši najnoviji statistički podaci pokazuju veliki porast incidenata diskriminacije u fudbalu, što bi trebalo da bude poziv na buđenje svima u tom sportu", rekao je predsjednik te antidiskriminatorne grupe Herman Ouzli.

U prve četiri engleske lige zabilježen je porast rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije za 38 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Zabilježeno je 111 incidenata od avgusta, od kojih 64 u Premijer ligi, 47 u Čempionšipu, trećoj i četvrtoj ligi. To je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 40 incidenata u Premijer ligi i 29 u preostale tri lige na polovini sezone.

Ouzli je dodao da borba protiv diskriminacije mora biti zajednički napor.

"Lideri svih djelova društva i fudbala, kao i šira javnost i fudbalski navijači, moraju da preduzmu nešto, da prijave diskriminaciju i pomognu nam da iskorijenimo mržnju", naveo je Ouzli.

U prvom dijelu sezone 2012-213 prijavljeno je 53 diskriminatornih incidenata.

Poslije rasizma, incidenti homofobije, bifobije i tansfobije su najbrojniji (22 odsto), a zatim i antisemitizam (devet odsto).

Kako se navodi, društvene mreže postaju sve veći izvor diskriminacije, sa većinom incidenata na Tviteru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније