Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Objavio: P.R. [ Beta ]

30. 12. 2017. 14:59 >> 14:28

DOPING RUSKIH FUDBALERA

FIFA ne traži pomoć uzbunjivača

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) nije pokušavala da kontaktira ruskog uzbunjivača Griorija Rodčenkova povodom informacija o tome koliko je fudblera uključeno u doping program uoči Svjetskog prvenstva narednog leta u Rusiji.

"Rodčenkov ima informacije o tome koliko je fudbalera uključeno u državni doping program", rekao je advokat Džim Volden.

Bivši direktor laboratorija u Moskvi i Sočiju Rodčenkov je postao uzbunjivač nakon što je priznao da je nadgledao uništavanje oko 8.000 doping rezultata. Svjetska antidoping agencija (WADA) uspjela je da pronađe oko 3.000 uzoraka, od kojih 154 od fudbalera.

Ponovljeni testovi pokazali su da nije bilo pozitivnih rezultata, ali će biti poslati na forenzičku analizu, kako bi se otkrilo da li je bilo manipulacije uzorcima, uključujući i ogrebotine koje bi mogle da dokažu da li su bočice otvarane na nedozvoljen način kako bi se zamijenio ili ispraznio urin.

Pojedini članovi ruske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 2014. su među 34 fudbalera koje WADA sumnjiči za doping. Ako bi Fifa istražila Rodčenkove navode to bi moglo da baci veliku sijenku na domaćina Mundijala 2018.

Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko podnio je ostavku ove nedjelje na mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Rusije i organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva zbog optužbi da je nadgledao i pomagao sistemski doping ruskih sportista. Mutko je u više navrata negirao optužbe i žalio se na doživotnu suspenziju sa Olimpijskih igara.

"Rodčenkov je imao informacije da će ruski fudbaleri biti zaštićeni specifičnom metodologijom", naveo je Volden.

Poslije objavljivanja informacija Rodčenkov sada živi i krije se u SAD i pomaže u istragama.

On je preko svog advokata tražio da forenzičko testiranje uzoraka fudbalera bude prioritet i da Fifa prihvati ponude za pomoć u tome.

"Fifa je stavila glavu u pijesak. Znaju da postojim, to nije tajna. Imaju moj kontakt telefon. Izabrali su da ga ne iskoriste", naveo je Volden.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније