Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ Objavila R.B. ]

04. 11. 2017. 23:02 >> 22:34
1

PRIMERA

Za Mesijev jubilej Barsa bolja od Sevilje

Fudbaleri Barselone pobijedili su večeras na svom terenu Sevilju sa 2:1, u utakmici 11. kola španskog prvenstva i učvrstili se na prvom mjestu na tabeli. Dvostruki strijelac bio je Pako Alkaser, koji je postigao golove u 23. i 65. minutu. Gol za Sevilju postigao je Gido Pizaro u 59. minutu.

Najveća zvijezda Barselone Lionel Mesi odigrao je večeras 600. utakmicu za taj klub. On je do sada postigao 523 golova za Barselonu, imao je 234 asistencije i osvojio je 30 trofeja. Mesi je pet puta osvajao Zlatnu loptu, koja se dodjeljuje najboljem fudbaleru svijeta.

Barselona je ostvarila 10. pobjedu u prvenstvu i prva je na tabeli sa 31 bodom. Katalonski klub je uz Valensiju i Atletiko Madrid bez poraza u Primeri ove sezone.

Sevilja je pretrpjela četvrti poraz i zauzima peto mjesto na tabeli sa 19 bodova.

Fudbaleri Alavesa pobijedili su na svom terenu Espanjol sa 1:0 i ostvarili drugu pobjedu u prvenstvu.

Jedini gol postigao je Kristijan Santos u prvom minutu.

Alaves je prekinuo niz od tri poraza i nalazi se u zoni ispadanja, na 18. mjestu na tabeli sa šest bodova. Espanjol zauzima 11. mjesto sa 13 bodova.

Navijači Barselone podržali uhapšene katalonske lidere 

Fudbalski klub Barselona i njegovi najvatreniji navijači danas su na stadionu Kamp nou zatražili oslobađanje smijenjenih članova katalonske vlade koji su uhapšeni i sudi im se zbog pobune.

Klub koji je simbol katalonskog identiteta postavio je prije početka utakmice sa Seviljom veliku katalonsku zastavu na bočnoj tribini a sa obje strane je na katalonskom i engleskom jeziku bila riječ "pravda".

Više navijačkih grupa je na stadion ušlo tek u desetom minutu.

Oni su potom skandirali "Sloboda" i razvili poruke na engleskom "Sloboda za političke zatvorenike" i "Evropo, sram te bilo".

Iako je skandiranje separatističkih slogana postalo uobičajeno prethodnih godina, navijači Barselone su povećali broj političkih gestova od početka trenutne krize u Kataloniji. Sukob Barselone i Madrida je doveo do uvođenja direktne uprave nad Katalonijom samo par sati pošto je 27. oktobra proglašena "Republika Katalonija".

Meč Lige šampiona protiv Olimpijakosa 18. oktobra je vidio separatističke zastave i skandiranja.

Iako ima navijače širom planete, Barselona se smatra izrazom katalonskog nacionalističkog osjećanja, posebno tokom dugovječne frankističke diktature (1939-1975).

Tokom krize, klub se nalazi između dvije vatre - jedan dio "sosiosa", navijača-akcionara kluba, traži da se Barselona snažnije založi za nezavisnost, dok drugi odbijaju politizaciju kluba.

Barselona je u četvrtak izdala saopštenje u kom je "osudila zatvaranje" i izrazila "solidarnost" sa uhapšenim političarima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније