Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

17. 08. 2017. 18:14 >> 17:44

ISPISALA ISTORIJU

Bibijana Štajnhaus prvi ženski sudija u Bundesligi

Poslije decenije suđenja u drugoj njemačkoj fudbalskoj ligi Bibijana Štajnhaus će ove sezone postati prva žena koja će suditi utakmice u Bundesligi.

Štajnhaus je 38-godišnji policijac i jedna je od četiri novih sudija koji će u predstojećoj sezoni suditi utakmice najelitnijeg njemačkog fudbalskog takmičenja.

"Svaki sudija, bilo da je muškarac ili žena, sanja da jednog dana sudi u Bundesligi. Radila sam naporno za taj cilj, imala sam padove u posljednjih nekoliko godina i srećna sam što mi je sudijska komisija ukazala povjerenje. To pokazuje da se isti kriterijum primjenjuje i na sudije", navela je Štajnhaus.

Njen otac je bio sudija, a ona je zvanično počela da se bavi suđenjem 1999. godine u ženskoj ligi. Štajnhaus je 2005. godine ušla na listu Međunarodne fudbalske federacije (Fifa), a dvije godine kasnije počela je da sudi u njemačkoj drugoj ligi. Ona je tada postala prva žena koja je sudila utakmice njemačkog profesionalnog fudbala.

Štajnhaus je sudila na svjetskim i evropskim prvenstvima za žene, a prošlog juna bila je glavni sudija finala Lige šampiona između fudbalerki Liona i Pari Sen Žermena.

Ona je sudila u 80 utakmica u drugoj ligi, a zamjerku je imao samo jedan fudbaler Fortune iz Diseldorfa. Pošto je 2015. godine isključila Kerema Demirbaja, on joj je rekao da ženama nije mjesto u muškom fudbalu.

Demirbaj je poslije toga suspendovan na tri utakmice, uz dva meča uslovne suspenzije, a Fortuna mu je naložila da sudi jednu utakmicu mlađe ženske selekcije kako bi shvatio poruku.

On se poslije toga javno izvinio Bibijani Štajnhaus i rekao da je veoma srećan što je prihvatila izvinjenje.

Štejnhaus i Demirbaj bi i ove sezone mogli da se nađu zajedno na terenu, pošto on igra za Hofenhajm.

Njemački mediji naveli su da bi Bibijanu Štajnhaus igrači mogli da tretiraju drugačije od ostalih sudija. Tokom utakmice Bajerna iz Minhena i Kemnicera u Kupu prošle subote, igrač Bajerna Frank Riberi joj je odvezao pertlu kada se pretvarao da namješta loptu kako bi izveo slobodan udarac, a mediji su postavili pitanje da li bi Francuz to uradio da je ispred stajao muški sudija.

"Nasmijala se, to je pozitivno. To je bila šala, ali uvijek morate da poštujete druge", rekao je Riberi.

To je bila druga utakmica da je Štajnhaus imala veze sa suđenjem Bajernu. Ona je 2014. godine bila četvrti sudija utakmice Bajerna i Borusije iz Menhengladbaha, a kada se na nju izvikao tadašnji trener "bavaraca" Pep Gvardiola, ona je sklonila njegovu ruku sa njenog ramena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније