Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

19. 06. 2013. 21:45 >> 21:52

FUDBAL JE PRESKUP

Počela navijačka pobuna u Engleskoj

Fudbal je postao preskup, poruka je engleskih navijača okupljenih na protestu u Londonu. Pripadnici udruženja navijača četrdesetak klubova okupilo se ispred paba Gloub, u Bejker Stritu, gdje se obično navijači skupljaju pred mečeve na Vembliju.

Ovog puta nije bilo klupskih parola, svi su bili ujedinjeni u akciji koju je pokrenula Liverpulova organizacija “Duh Šenklija“, a njihov poziv su prihvatili predstavnici svih najvećih rivala u Premijer ligi, ali i mnogih manjih engleskioh klubova.

Navijači su ogorčeni na klubove za koje navijaju i rukovodstva Premijer lige i Fudbalske lige, jer nijesu napravili nikakav iskorak prema njima, uprkos ogromnom porastu prihoda koji će se sliti u fudbal od ovog ljeta.

Novi televizijski ugovor, koji klubovima Premijer lige garantuje pet i po milijardi funti za tri godine (skoro 60 posto više nego prethodni), stvorio je uslove da se donekle spuste cijene ulaznica, daleko najviše u Evropi i istinski brutalne u odnosu na neke druge lige iz evropskog vrha (gostovanje na Emirejtsu košta navijača Mančester Sitija 62 funte, trostruko više nego avionska karta i ulaznica za gostovanje u Dortmundu, u okviru LŠ).

Navijači su se, po objavljivanju prvih predviđanja vezanih za iznos televizijskih ugovora, ponadali da će klubovi biti spremni da pomognu navijačima nešto nižim cijenama, ali se dogodilo upravo suprotno – cijene će na mnogim stadionima ponovo rasti!

“Pohlepnici, dosta nam je bilo“, orilo se sa trga, na kojem su zajedno stajali navijači ljutih rtivala, kakvi su Arsenal i Totenhem, ili Liverpul i Mančester Junajted. Protestovalo se i protiv Skaj sportsa, televizije koja je pokrenula finansijsku revoluciju na osnivanju Premijer lige.

Cijela akcija pokrenuta je prošlog mjeseca, kada su predstavnici petnaestak velikih engleskih klubova održali dva odvojena sastanka, jedan u Londonu, a drugi na severozapadu zemlje, u dva regiona koja daju najjače i najbogatije ostrvske klubove.

“Sa novcem od novog TV ugovora nema opravdanja za nova poskupljenja. Do sada su uspijevali da se izvuku sa svim tim jer im se niko nije suprotstavljao. Za njih i nas ovo je trenutak kada počinje pravi izazov“, rekao je Stiven Martin, predstavnik Duha Šenklija, koji je objasnio kako su se na istom mjestu našli navijači mnogih klubova.

„Svi ovdje imamo zajednički cilj. Kada igramo jedni protiv drugih, rivalstva će uvijek biti. Ali svi smo ovdje zato što vidimo nešto što je važnije od klubaštva. Predivno je to što su ovdje navijači bar 40 različitih klubova“.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније