Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

19. 06. 2013. 12:40 >> 12:43

DRŽAVA NA ISPITU

Protesti mogu da ugroze SP

Brojni svjetski mediji pišu kako bi masovni protesti građana, koji ovih dana potresaju Brazil, mogli da ugroze održavanje Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje je planirano naredne godine u toj zemlji, dok je održavanje svjetske smotre najboljih fudbalskih selekcija u toj zemlji kritikovao i jedan od najpoznatijih brazilskih fudbalera Romario de Souza Faria, koje je napisao da će SP biti najveća pljačka Brazila ikada.

Prema pisanju evropskih medija, protesti u Brazilu su zabrinuli organizatore prvenstva koji se boje da bi socijalni bunt građana mogao ugroziti održavanje Kupa konfederacija, koji je u toku, ali i Svjetskog prvenstva naredne godine.

Prema posljednjim podacima, oko 200 hiljada građana izašlo je na ulice u više od pola brazilskih gradova u ponedjeljak veče, što su, prema nekima, najveće demonstracije u toj zemlji u prethodnih 20 godina.

Takođe, okupljeni demonstranti se bune i protiv FIFA-e zbog visokih troškova koje prate organizaciju Svjetskog prvenstva, ali i Kupa konfederacija.

FIFA je odmah pokušala da se ogradi od protesta navodeći da su brazilske vlasti odgovorne za pitanja unutrašnje sigurnosti napominjući da imaju potpuno povjerenje u lokalnu policiju u toj zemlji.



Brazilski zvaničnici već su saopštili da poštuju pravo građana na proteste, naglasivši ipak da će intervenistati u slučaju da budu ugroženi navijači koji dolaze na utakmice Kupa konfederacija.

“Mirne demonstracije su opravdane i dobrodošle, ali i svi oni koji žele da gledaju utakmice Svjetskog prvenstva imaju pravo da idu na stadione i da mirno posmatraju utakmice”, rekao je zvaničnik Ministarstva sporta Brazila, Luis Fernandes.

Veliki broj demonstranata je tokom protesta nosio transparente protiv FIFA-e i održavanja Svjetskog prvenstva.

Takođe, prema pisanju "Euronews"-a, trenutno se sprovodi kampanja na internetu u cilju ubjeđivanja oko 600 hiljada stranih posjetilaca da ne dolaze na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

“Troše toliko novac na pripreme Svjetskog prvenstva, a većina građana Brazila živi u uslovima poput onih koji vladaju u zemljama trećeg svijeta”, rekao je Kristofer Gafni, američki profesor urbanizma na Univerzitetu Rio de Žaneiro.



Prema pisanju brazilskih medija, razlika u materijalnoj zaradi koju će ostvariti Brazil i FIFA najjasniji su kod izgradnje stadiona na kojem je planirano otvarenje prvenstvo.

Prije tri godine, izgradnja navedenog stadiona kluba Korintijans trebala je da košta oko 350 miliona brazilskih reala, dok je FIFA ove godine odredila da će svi troškovi izgradnje navedenog stadiona iznositi oko 820 miliona reala.

Poznati brazilski fudbaler Romario pridružio se kritikama potiv održavanja Svjetskog prvenstva u njegovoj zemlji. Bivši brazilski reprezentativac objavio je poruku na društvenoj mreži u koji je napisao: “Rekao sam vam, Svjetsko prvenstvo 2014. će biti najveća pljačka Brazila ikada”.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније