Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

08. 10. 2015. 15:28   >>  15:15

FIFA U NAJVEĆOJ KRIZI

Suspendovan i Platini

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ponovo je teško pogođena, pošto je njena etička komisija suspendovala i predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija sa 90 dana suspenzije, dan nakon što je ista kazna izrečena i predsjedniku Sepu Blateru.

Najveća kriza u istoriji FIFA-e dodatno je pogoršana izrečenim suspenzijama generalnom sekretaru Žeromu Valku, koji je takođe dobio 90 dana, kao i potpredsjedniku FIFA-e Čung Mong-džunu, koji je suspendovan sa šest godina i kažnjen sa 100 hiljada švajcarskih franaka.

Za sada je nejasno ko rukovodi organizacijom.

Sve ove suspenzije izrečene su zbog krivičnih istraga koje se vode protiv ovih funkcionera. Istraga protiv Blatera uključuje i plaćanje oko dva miliona dolara Mišelu Platiniju 2011. godine, dok je Valk u septembru suspendovan na neodređeno zato što je navodno neovlašćeno prodavao ulaznice za Svjetsko prvenstvo.

Neposredno prije objavljivanja odluke Etičke komisije, Platini je oštro kritikovao navode o primanju novca, ocjenivši da su oni "zlonamjerni" i da služe da mu ukaljaju reputaciju.

Čung je planirao da naslijedi Blatera na kormilu FIFA-e. On je 6. oktobra oštro kritikovao sadašnjeg predsjednika, navodeći da bi trebalo da iz svog džepa plati štetu nanesenu reputaciji organizacije za vrijeme njegovog mandata.

Protiv ovog južnokorejskog industrijalca pokrenuta je istraga u januaru ove godine zato što je navodno sa bivšim predsjednikom Fudbalskog saveza Engleske Džefom Tompsonom napravio dogovor da na glasanju o domaćinstvu Mundijala 2018. i 2022. glasaju jedni za druge.

Etička komisija je u saopštenju navela da je on kriv za kršenje pravila ponašanja, pravila povjerljivosti, dužnosti saradnje i izvještavanja, obaveza strana da sarađuju i opštih obaveza o saradnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније