Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

04. 03. 2022. 16:07 >> 10:39
2

SJUTRA PREMIJERNO

Radio drama "Biciklistički ustanak" u KIC-u i na Radiju CG

Radio drama "Biciklistički ustanak", po knjizi Filozofija objektivnog biciklizma, Zorana Kopitovića, biće premijerno emitovana, sjutra (5. marta) u sali DODEST KIC-a "Budo Tomović" i na Prvom programu Radija Crne Gore u 20 sati.

Adaptaciju teksta za radio dramu uradila je Nada Bukilić a režiju Mirsad Rastoder.

Produkcija: Radio Crne Gore

"Biciklistički ustanak" se u osnovi bavi razbijanjem zablude da su svi oko nas ili bili heroji ili su potomci heroja, kao i nasljeđem da sve, u stvari, zavisi od dobro ispričane priče koju svako kiti svojim fascinacijama i mitomanskim natruhama.

Pisac, Zoran Kopitović kroz humor i dovitljive zaplete, na ivici apsurda i groteske , blagotvorno sugeriše demitologizaciju i samokritičnost - spoznaju, da ni mi nijesmo ništa posebno u svijetu, ali to čini duhovito, bez zle namjere, krajnje iskreno, bez pretencioznosti i sa toplim ljudskim osjećanjem prema svima razmaštanim "junacima" koji su stalno među nama.

Farsičnim pogledom na svijet koji ništa ne uzima za ozbiljno, Kopitović satirično, apsurdno i nadrealno prelazi preko granica smisla i zdravog razuma kako bi pokazao ideologiziranu percepciju velikih stvari i događaja. Time otkriva svu grotesknost, preambicioznost, uzaludnost... opsesije raznim velikim pitanjima i ideološkim navikama sa kojima se podjednko susrijećemo i danas, kao i devedesetih kada je pisan ovaj tekst.

Poštujući autora, u radio drami smo nastojali da oživimo Kopitovićev tekst i ostvarimo zvučne slike za slojevitu percepciji slušalaca, koji će ,svako na svoj način, oblikovati i prepoznavati zagonetke savremenosti ove radio drame, kazao je Mirsad Rastoder.

Zahvalni smo svim učesnicima , kolegama i prijateljima koji su doprinijeli da stvaralački obilježimo "Jubilej biciklističkog ustanka " u znak sjećanja na dva sjajna umjetnika Zorana Kopitovića i Slobodana Milatovića.

Vjerujemo da će slušaoci osjetiti posvećen i minuciozan rad ekipe koja je oblikovala radio dramu "Biciklistički ustanak".

Uloge:
Prof. Božo Moler: Miloš Pejović
Krsto Bajlag: Momčilo Pićurić
Moderator: Žarko Božović
Žena iz publike: Žaklina Oštir
Udovica: Marta Pićurić
Biciklista: Miodrag Bubreško

Ton majstor: Jovica Trajkovski
Muzička urednica: Nada Vučinić
Autor songova: Ilija Pejović
Plakat: Suzana Pajovíć
Organizatorka: Mirjana Vujačić

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се