Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna panorama

16. 03. 2024. 00:00 >> 13:45

Kulturna panorama

Urednik, Dejan Burzanović

Čitanje kao nasušno neophodno e da bi se zbilja pročitala zbilja koju nećemo ni živjeti ne čitajući je, i istovremeno čitanje i čitalac kao mrtav, kao opšte mjesto jer svi danas, kao nikad, bdiju nad nekim elektronskim sadržajem, čak i hodajući pred očima su nam nerpestano bilbordi, vozila sa sublimnim propagandnim porukama, to nam se uvlači u podsvjesno te i kad slikovito sanjamo sanjamo u stvari reklamne slike . Zbog čega (bi trebalo da “papirnato” ) čitamo, razgovaraćemo, povodom istonaslovljenog predavanja u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa profesorkom književnosti i jezika Andrijanom Deletić Milačić.

O svijetu kao odavno vanknjiževno distopičnom, Civilizaciji (ne)slika i replika , Digitalnom dobu. Ne više ni o krizi čitanja, koliko o gubitku interesovanja i fokusa -prostoti tog svijeta Distrakcija i narušavanja pažnje, zapodijevamo razgovor sa kritičarem i pjesnikom Miloradom Durutovićem.

- (A sa oba sagovornika podsjećamo i o revolucionarnosti otkrića Čitanja-u-sebi u prvoj polovini prvog milenija- vizantijske metafizike sluha- Nove ere , a na osnovu Mangelove “Istorije čitanja”)

U okviru groznice postoskarovske večeri i sadašnjeg trenutka koji ubija film kao umjetnost, vraćajući se u prošlost govorimo o jedinom Scenografu Oskarovcu sa eks-ju prostora Vlastimiru Gavriku koji je scenografiji davao dušu i lični pečat udahnjivao kadrovima, što nedostaje danas,tj. već duže vrijeme, hladnoj kompjuterskoj obradi scena i spec.efekata. O Gavrik-nasljeđu vodimo dijalog sa njegovom ćerkom Aleksandrom Gavrik koja će sa izložbom o Velikom Vlasti gostovati u Parizu, Pekingu i San Francisku. A bila je i u cg kinoteci nedavno.

O Strip Festivalu u Herceg Novom, otvorenom sinoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се