Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

18. 12. 2018. 22:52   >>  22:25 1

ISLAMOFOBIJA

Izazvao sudare vozova da podstakne mržnju prema muslimanima

Tužilaštvo u Pragu optužilo je70-godišnjeg Čeha za teroristički napad i prijetnju terorističkim napadom, zato što je dva puta oborio drveće na prugu i izazvao sudar vozova, a širio je i letke u kojima se predstavljao kao džihadista i prijetio terorističkim napadima, kako bi podstakao strah Čeha od izbjeglica i mržnju prema muslimanima.

"Optužba se odnosi kako na obaranja drveća na prugu u okolini Mlade Boleslave, tako i na širenja prijetećih letaka, u kojima se pretvarao da je džihadista i da planira napade na građane Češke", saopštio je nadležni tužilac Martin Bili, javlja Češki radio.

Drveće koje je oborio na prugu izazvalo je dva puta sudar voza, ali na sreću niko u tim sudarima nije povrijeđen.

Tog starijeg Čeha, Nacionalna centrala za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsila je u februaru ove godine i suđenje čeka u zatvoru, a ako sud uvaži dokaze istrage, prijeti mu do 15 godina zatvora.

"Motiv uhapšenog je bio bio da pokuša da izazove među stanovništvom strah od migracijskog talasa muslimana i njihovih terorističkih napada", saopštio je nakon hapšenja, tužilac Marek Bodlak.

Najnoviji izveštaj češkog Ministarstva unutrašnjih poslova, sa kojim je prošle sedmice upoznat i Savjet bezbjednosti Češke, upozorio je, međutim, suprotno izjavama nekih vodećih političara, da je češka muslimanska zajednica miroljubiva i integrisana, a da paradoksalno prijetnju da bi i ona mogla da se radikalizuje, predstavljaju prvenstveno izjave nekih čeških političara protiv muslimana.

"Među glavne teme koje bi potencijalno mogle da ih radikalizuju spadaju islamofobne izjave nekih predstavnika javnog života i proizraelski stavovi države i njenih predstavnika", stoji u izveštaju MUP-a, citira češki dnevnik Pravo.

Od parlamentarnih stranačkih lidera u islamofobnim izjavama i podsticanju straha Čeha od izbjeglica, prednjači vođa radikalne nacionalističke opozicione stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura, a po radikalnom odbijanju izbjeglica i muslimana i čestim izjavama protiv islama kao vjere poznat je u državnom vrhu predsednik Češke Miloš Zeman.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније