Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2019. 09:20   >>  09:17

ZAEV

Partnerstvo sa EU umjesto članstva neprihvatljivo

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umjesto članstva u Evropskoj uniji (EU) bude ponuđeno strateško partnerstvo.

"Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primjer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU", rekao je sinoć Zaev u intervjuu Televiziji Alsat M.

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako kometariše razmišljanja predsjednika Francuske Emanuela Makrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo da se ponudi strateško partnerstvo.

"Zašto nije prihvatljiva ideja predsjednika Makrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU nakon što se reformišemo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Premijer Sjeverne Makedonije je dodao da vjeruje da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija njegova zemlja treba da započne kako je dogovarano.

"Taj signal ne treba meni. To će biti signal za naš narod. Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja članica EU koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa", rekao je Zaev intervjuu emisiji "360 stepeni" tv Alsat M.

Povodom informacije da postoji inicijativa Italije da pitanje Sjeverne Makedonije vrati na dnevni red EU već u novembru na Savjetu za opšte poslove, Zaev je rekao da je dobio poziv italijanskog premijera Đuzepea Kontea da se sastanu 29. oktobra i razgovaraju o toj inicijativi koju su, kako je naveo, podržali i drugi premijeri.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније