Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

23. 09. 2018. 13:11   >>  12:52 6

NEĆE NA GLASANJE

Predsjednik Makedonije bojkotuje referendum o imenu države

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u Detroitu da će bojkotovati referendum o imenu države 30. septembra, jer smatra da Dogovor s Grčkom ugrožava makedonsku državnost i nacionalni identitet.


On je istakao da je "dva puta dobio povjerenje građana da ne dozvoli izmjene Ustava radi promjene ustavnog imena, da ne prihvati ideje i predloge koji ugrožavaju makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota".

"Kada sam preuzeo funkciju predsjednika Republike položio sam svečanu zakletvu da ću poštovati Ustav i zakone. Ne odstupam od te moje zakletve. Zato 30. septembra neću izaći da glasam", rekao je on na večeri koju je organizovalo udruženje Ujedinjena makedonska dijaspora.

Prema mišljenju Ivanova, Dogovorom Makedonije i Grčke, koji  su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, "ne samo što se mijenja ime postojeće države, već se stvara nova, polusuverena država, sa novim imenom i sa novim unutrašnjo-pravnim i međunarodnim pravnim identitetom".

"Imajući ovo u vidu donio sam odluku. Vjerujem i ubijeđen sam da će i građani Republike Makedonije 30. septembra donijeti ispravnu i mudru odluku", rekao je makedonski predsjednik.

Ivanov je poručio Makedoncima da je njihova obaveza da sačuvaju i predaju potomcima ono što su naslijedili od predaka.

"Kako što je makedonski narod stvaralac Republike Makedonije, tako je i Republika Makedonija čuvar makedonskog identiteta... Pitanje imena i identiteta je starije od svakog ustava, od svake vlade, od svake partije, od svakog predsjednika, od svakog pojedinačnog interesa", rekao je Ivanov.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније