Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 10. 2019. 15:11   >>  15:13 1

ULJAREVIĆ OCIJENILA

EU mora da dokaže privrženost regionu

Evropska unija (EU), nakon odlaganja otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, mora da osmisli način da dokaže da ostaje efektivno privržena Zapadnom Balkanu, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je kazala da EU prvi put nije uspjela da održi data obećanja, zbog svojih unutrašnjih turbulencija.

“Odlaganjem početka pregovora, EU je nanijela štetu ne samo tim državama, nego i sebi, ali i ukupnom kredibilitetu procesa integracija, kao najvažnijem pokretaču reformi na Zapadnom Balkanu”, ocijenila je Uljarević u intervjuu agenciji MINA.

Uljarević je kazala da EU sad mora da osmisli način da dokaže da ostaje efektivno privržena regionu.

Treba, kaže, naglasiti i da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu u istoj situaciji.

Kako je navela Uljarević, očekivalo se da će Sjeverna Makedonija dobiti zeleno svijetlo, jer je njeno rukovodstvo uradilo sve što je EU tražila i što vodi deblokiranju demokratizacije i evropeizacije te države, a da će Albaniji biti data neka okvirna perspektiva.

“U konačnici, to se reflektovalo i u glasanju, kad za otvaranje pregovora sa Albanijom nijesu bile Francuska, Danska i Holandija, dok je za takvu odluku (Emanuel) Makron ostao usamljen u slučaju Makedonije”, rekla je Uljarević.

Ona smatra da takva odluka zvaničnika EU ni na koji način ne može uticati na put Crne Gore ka Uniji, iz više razloga.

“Crna Gora je već sedam godina u pristupnim pregovorima, ima svoje domaće zadatke koje vlasti sporo i nevoljno ispunjavaju, a neke i ignorišu. Naš evropski put je usporen, ali ne zbog unutrašnjih odnosa u EU nego zato što naše vladajuće strukture cijene da je važnije da zadrže svoje monopole moći nego da se država reformiše u skladu sa evropskim standardima i najboljim praksama”, rekla je Uljarević.

Ona je podsjetila da Crna Gora još nije dobila od EU, mnogo puta i davno najavljivana, završna mjerila za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, jer nema obećanih rezultata u tim oblastima.

Prema njenim riječima, država posljednjih godina u tim oblastima bilježi i ozbiljnu regresiju.

“To nije pitanje učinka onih u Vladi koji vode ovaj proces tehnički i na stručnom nivou, već se radi o odgovornosti onih koji donose političke odluke na najvišem nivou”‚ rekla je Uljarević.

Uljarević smatra da odluka o odlaganju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može voditi nizu negativnih posljedica na Zapadnom Balkanu.

“To ne isključuje i nove rizike destabilizacije regiona koji već ima previše stabilokratskih lidera, neizveden proces suočavanja sa prošlošću, otvorena i osjetljiva pitanja, aktivne eksterne igrače bez demokratskih praksi uz prateće socio-ekonomske probleme. Tako se EU može naći u ulozi onog ko je dao negativan impuls umjesto onog ko takve probleme pokušava riješiti”, ocijenila je Uljarević.

Prema njenim riječima, EU je takvom odlukom propustila da se na velika vrata vrati u region, u koji već duži vremenski period uticaj šire oni koji su vidjeli dovoljno prostora i prilike, poput Kine, Rusije, arapskih zemalja.

Ma koliko ta odluka EU bila razočaravajuća, Uljarević ističe da ne treba skidati EU zastavu, niti odustajati od napora da se države regiona približe uređenim, demokratskim društvima, u skladu sa EU standardima i najboljim praksama.

 “Jasno je i iz primjera Crne Gore da pregovori postaju sve duži zbog samih država koje su rastrzane između deklarativne želje da pristupe i nedostatka političke volje da reforme dosljedno izvedu jer vlasti znaju da ih to uvodi u političku neizvjesnost”, rekla je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније