Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.P. ]

13. 10. 2019. 16:00 >> 16:00

RADULOVIĆ PORUČIO

Nedovoljno vremena za kontrolu rada partija

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ne bi imala dovoljno vremena za kontrolu rada političkih partija, ako bude usvojeno predloženo rješenje da mogu to raditi u izbornoj kampanji od trenutka kad predaju izborne liste, rekao je predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović.

Radulović je rekao da ponekad čudi koliko se lako dođe do partijskog konsenzusa oko pitanja koja odgovaraju svim strankama.

"Odgovara im, očigledno, da bude što manje kontrole nad radom partija i u fazi izbornog ciklusa. Takvo rješenje bi bilo veoma loše i nadam se da neće doći do toga", kazao je Radulović agenciji MINA.

On smatra da rok od 15-ak ili 20-ak dana nije dovoljno da Agencija uradi svoj posao valjano i da u tom trenutku može doći u situaciju da Agencija nema zakonskih okvira i mogućnosti da sprovede dio kontrole koji se od nje očekuje.

"Ako do toga dođe, to će biti sistemsko ograničavanje obima rada ASK-a koji može proizvesti negativne posledice u institucionalnom smislu i time bi se smanjila transparentnost izbornog procesa. Nadam se da neće doći do takvih rješenja koje smanjuju transparentnost i mogućnost kontrolisanje rada politikih partija i izbornog procesa", kazao je Radulović.

Komentarišući predloženo povećanje donacija političkim partijama, Radulović je naveo da je sa nivoa transparentnosti i praćenja toka novca od privatnih subjekata ka poliitčkim strukturama racionalnije uvesti takvu vrstu rješenja gdje se povećava limit.

"Onda ćemo imati više mogućnosti da kontrolišemo ukupan tok novca koji se 'vrti' u izbornom procesu. Na transparentniji način ćete imati mogućnosti da vidite koji su privredni ili privatni subjekti donirali koje partije", istakao je Radulović.

Kako je dodao, veći nivo transparentnosti ima negativnih strana, posebno ako se analizira ukupni politički kontekst u Crnoj Gori.

Savjet Agencije je na prošloj sjednici preporučio državnim institucijama, prije svega Vladi i Skupštini, da se formira međuresorska radna grupa koja bi izvršila kompletnu reviziju zakonodavnog okvira vezanog za pitanje dodjele stanova.

Prema riječima Radulović, sadašnji zakonski okvir je vrlo neprecizan i može se tumačiti na takav način da pojedinci mogu zloupotrebljavati sistem dodjele stanova i više puta tražiti ili dobijati određena sredstva ili stanove, a da pri imaju riješena stambena pitanja.

"Smatramo da bi novi sistem i zakonski okvir trebalo da budu takvi da grane vlasti unutar sebe rješavaju ta značajna pitanja", kazao je on.

Radulović je rekao da u Savjetu žele da se izvrši kompletna revizija zakonodavnog okvira.

"Da se donese novo rješenje koje će dovesti do toga da se zaslužnim pojedincima, bilo da se radi o nižim strukturama, službenicima ili javim funkcionerima, daju određene povlastice posle određenog vremena kao nagrada za njihov dobar rad, na osnovu prevashodno zasluga, a ne bilo kakvih pojedinačnih ili političkih privilegija", naglasio je Radulović.

Crnoj Gori, naveo je on, trebaju ne samo novi mladi kadrovi koji će pojačati javnu administraciju, već i iskusni ekspertski kadrovi koji su već godinama u administraciji, a nemaju riješena stambena pitanja.

"Njih trebamo učvrstiti u toj odanosti nekim dobrim principima vršenja javne službe i, ukoliko su zakonska rješenja usmjerena ka tome, onda treba nastaviti sa davanjem takvih pomoći, ali uz veoma precizna i rigorozna pravila", istakao je Radulović.

On je rekao da je preporuka Savjeta da se što prije počne mijenjati zakonski okvir.

"Obavijestili smo kabinete predsjednika Vlade i Skupštine i nadamo se da će naša inicijativa naići na plodno tle i da ćemo imati pozitivan odgovor i što prije krenuti u rješavanja ovog važnog društenog pitanja", rekao je Radulović.

Radulović je kazao da je, kada je riječ o radu ASK-a, najveći problem u zakonskom okviru koji, prema njegovim riječima, unosi dosta nejasnoća i unutar strukture Agencije i još više na nivou orizontalne i vertikalne komunikacije sa drugim institucijama.

On je rekao da su te nejasnoće izvor niza nesporazuma ili negativnih efekata po rad, ali i za neke rezultate koji se očekuju od ASK-a i drugih institucija u borbi protiv korupcije.

"Samim tim što zakonski okvir nije dostatan i precizan, podrazumijeva se da su rad, dometi i rezultati ASK-a u mnogome ograničeni", kazao je Radulović.

On je najavio da će napraviti veliku analizu ne samo zakonskog ovkira, već svih ostalih domena rada ASK-a i u narednih pola godine do godinu sprovesti istraživanje i konsultacije sa ekspertima šta treba izmijeniti kako bi Agencija postala još efikasnija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније