Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi [ Mina ]

26. 03. 2020. 15:22   >>  15:21

MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Pojačana kontrola objekata za prodaju hrane

Inspektori za hranu svakodnevno će obavljati nadzor objekata za prodaju na malo hrane neposredno krajnjem potrošaču, kako bi kontrolisali da li se poštuju sve propisane mjere higijenskog rukovanja hranom, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorila je subjekte koji obavljaju djelatnost prodaje na malo hrane, na obavezu preduzimanja svih propisanih mjera higijenskog rukovanja hranom, uz obavezno sprovođenje i mjere predostrožnosti u skladu sa preporukama za sprječavanje pojave koronavirusa.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da se mjere predostrožnosti prvenstveno odnose na objekte u kojima se obavlja priprema i prodaja hljeba i peciva i voća i povrća, specijalizovane prodavnice, prodaju na pijacama, ali i na sektore gdje se obavlja narezivanje, obrada i pakovanje hrane.

„Poslodavci su dužni da organizuju rad u objektima na način da osobe koje rukuju hranom ne naplaćuju račune za izdatu hranu, već da naplatu obavljaju druge, za to određene osobe, a posebno u pekarama sa povećanim prometom“, navodi se u saopštenju.

U objektima sa manjim prometom prihvatljivo je da osoba koja uslužuje potrošača obavezno pere ruke nakon naplate novcem ili platnom karticom samo ako je u objektu obezbijeđena oprema za pranje ruku - lavabo, sredstvo za pranje ruku i ubrusi u neposrednoj blizini.

„Inspektori će svakodnevno obavljati pojačan nadzor objekata za prodaju na malo hrane“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve potrošače da svaku primijećenu pojavu nehigijenskog rukovanja hranom ili prisutnost hrane sa isteklim rokom upotrebe, odmah prijave inspektorima za hranu radi urgentnog postupanja i preduzimanja mjera na mejl upravazabezbjednosthrane@ubh.gov.me ili putem kontakt telefona veterinarskih i inspektora za hranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније