Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

Borislav Višnjić

15. 10. 2017. 13:11   >>  13:10 1

JANOVIĆ I UDOVIČIĆ

Saigrači i rivali, prije svega prijatelji

Uvijek ću se sjećati večeri kada je Majkl Džordan postigao rekordnih 69 poena u plej-ofu. On i ja smo te noći ubacili 70 zajedno. Tako je svojevremeno govorio malo poznati Džordanov saigrač, Stejsi King. Uvijek epizodista. A kada se u istom timu nađu vrhunski igrači, rezultat je neminovan. Kada su na suprotnim stranama, spektakl zagarantovan.

 

Posljednje dvije rečenice najbolje bi mogle da opišu isprepletane karijere Nikole Janovića i Vanje Udovičića.

Saigrači i osvajači duple krune u Jadranu (2004/2005). Svjetski šampioni s državnom zajednicom 2005. u Montrealu. Vicešampioni s Posilipom godinu dana kasnije u italijanskom prvenstvu.

Šampioni, šampioni, šampioni Evrope! Prošla je skoro decenija od tog 13. jula u Malagi, a te riječi kojima je Dugo Đurković završio prenos ostale su vječno urezane u pamćenju.  Igrali su tada prvi put od nezavisnosti Crna Gora protiv Srbije na velikom takmičenju. Na jednoj strani bazena Janović na drugoj Udovičić.

Dugogodišnji saigrači postaju rivali. Nešto kasnije i kapiteni svojih reprezentacija. Taj rivalitet će trajati sve do 2013. kada su “ajkule” u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Barseloni pobijediti Srbiju 9:8, a kapiten Crne Gore, Nikola Janović, ispratiti svog rivala i druga, Vanju Udovičića u sportsku penziju.

“Kuriozitet je da smo igrali zajedno u reprezentaciji Srbije i Crne Gore, a i da smo igrali jedan protiv drugog  kada smo nakon crnogorske nezavisnosti kao kapiteni predvodili svoje reprezentacije sve do kraja naših igračkih karijera. I kao saigrači i kao rivali imali smo uvijek jedan odnos vrijedan poštovanja. Mnogo godina igrali smo i klupski zajedno u Jadranu i u italijanskom Posilipu. Imali smo prijateljski odnos i kao igrači i sada na odgovornim pozicijama koje predstavljamo u svojim državama", kazao je Janović za Portal RTCG.

Nekada kapiteni svojih selekcija, sada vodeći ljudi sporta u svojim državama.

Iako je stariji dvije godine od Udovičića, Janovićeva karijera je trajala duže tri godine. Sve do 2016. kada je s “ajkulama” stigao do evropskog srebra u Beogradu.

Iako je nakon toga završio karijeru, po ocjenama mnogih stručnjaka, to je bilo Nikolino prvenstvo života, a Udovičić je s tribina beogradske Arene mogao da se divi bravurama svog prijatelja.

Sigurno je da će se i tokom sjutrašnjeg sastanka kao ministri sporta prisjetiti mnogih mečeva kada su bili u kapicama iste ili različite boje. Svjesni da nema vrhunskog rezultata u sportu, bazenu, ili u drugim vodama u kojima sada plivaju bez velikog odricanja i posvećenosti poslu.

A o tome najbolje svjedoči Džordan, drugi heroj s početka teksta:

“Promašio s više od 9.000 šuteva tokom karijere. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Šutirao sam 26 puta za pobjedu i promašio. Gubio sam iznova i iznova u životu. Zato sam i uspio”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније