Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 10:48 >> 10:48
2

U JAPANU TESTIRAJU NOVI VOZ

"Alfa-X" će ići brzinom od 400 kilometara na sat

Japan je počeo testiranje nove generacije bulit voza pod nazivom "Alfa-X", koji će moći da dostigne brzinu i od 400 kilometara na sat. Njegova upotreba se planira od 2030.

Voz će proizvoditi kompanije "Kawasaki Heavy Industries" i "Hitachi", moći će da dostigne maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat, ali se očekuje da će voziti putnike brzinom do 360 km/h, kada uđe u službu 2030. godine. Prije toga su potrebne godine testiranja te noćne vožnje između gradova Aomori i Sendai.

Kako bi se nosio s velikim brzinama, bulit voz ima aerodinamični nos dug 22 metra, koji je dizajniran da minimizira pritisak i smanji količinu buke koju voz stvara, posebno u situacijama kad prolazi kroz tunele. Biće testiran i nos dužine 16 metara. Voz je opremljen zračnim kočnicama montiranim na krovu, kao i magnetnim pločama za kočenje.

"Alfa-X" će postati najbrži bulit voz na svijetu kad se pojavi 2030. godine, ali neće biti najbrži voz na svijetu. Ta titula trenutno pripada šangajskom maglev vozu koji koristi magnete kako bi lebdio iznad šina. Njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h. Japan se priprema za puštanje u službu svog maglev voza između Tokija i Nagoje 2027. godine, koji bi trebao dostizati brzinu do 505 km/h.

Prije dolaska novog bulit voza 2030. godine Japan planira početi koristiti novu Supreme verziju postojećeg "Shinkansen bullet" voza u vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Novi voz će dostizati brzinu do 300 km/h, ali će biti lakši, ekonomičniji i udobniji. Takođe, putnici će imati više prostora za noge, kao i utičnice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније