Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

16. 10. 2018. 07:54   >>  07:34

PORUKA HOKINGA

Nauka i obrazovanje ugroženiji nego ikada prije

Slavni britanski naučnik Stiven Hoking upozorio je u svojoj posljednjoj, posthumno objavljenoj knjizi da su nauka i obrazovanje širom svijeta "danas u opasnosti više nego ikada prije".

U knjizi "Kratki odgovori na velika pitanja", koja je danas predstavljena u Londonu, Hoking ocjenjuje da su dva dogadjaja iz 2016. godine - izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD i referendumska odluka Britanaca da izađu iz EU, dio "globalnog revolta protiv stručnjaka, uključujući naučnike".

Priznajući da nauka tek treba da ponudi odgovore na velike izazove za čovječanstvo - klimatske promjene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, krčenje šuma i degradaciju okeana, Hoking je apelovao na mlade ljude da "gledaju u zvijezde, a ne dolje".

"Pokušajte da date smisao onome što vidite, pitajte se šta omogućava postojanje univerzuma. Važno je da ne odustanete. Oslobodite svoju maštu. Oblikujte budućnost", piše u poslednjoj Hokingovoj knjizi.

Jedan od najcjenjenijih naučnika današnjice umro je u martu u 76. godini. Decenijama je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze i koristio invalidska kolica, a govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Hokingova ćerka Lusi koja je prisustvovala današnjoj promociji knjige, rekla je da je slušanje nepogrešivog glasa njenog oca doživjela "veoma emotivno".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније