Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

13. 04. 2015. 10:49   >>  10:42

NE SAMO DUŠE

Oči su ogledalo zdravlja

Kaže se da su oči ogledalo duše, ali su takođe i odraz našeg zdravlja. Arterije i vene, kao i živci u očima samo su prvi znak našeg opšteg zdravstvenog stanja

Američka oftalmološka akademija preporučuje da svako ko je navršio 40 godina obavi osnovni pregled očiju jer to potencijalno može na lagan način da otkrije razne probleme.

STRES 

Ako ste primijetili da vam vid više nije kao što je nekada bio, problem možda nije u dioptriji, već u stresu. Naime, stres može da uzrokuje nakupljanje tečnosti pod retinom, a posljedica može biti mutna slika. U takvim slučajevima vid će se normalizovati za tri do četiri mjeseca.

VISOKI KRVNI PRITISAK

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak takođe je poznat i kao tihi ubica jer nema nikakve simptome, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Zapravo visoki pritisak može da se otkrije zahvaljujući očnim kapilarama koje od njega postaju uske. Takve žilice u oku mogu da znače ozbiljnije probleme sa žilama koje nose krv u srce, mozak ili bubrege.

MANJAK VITAMINA A

Ne vidite najbolje u mraku? Možda je vrijeme da povećate količinu namirnica s vitaminom A poput šargarepe, spanaća i govedine. To bi trebalo da ojača pigment koji kontroliše kako oko vidi svjetlo.

UPALE 

Bez obzira na to što spavate osam sati dnevno, već nedjelju dana se budite sa ispucalim kapilarama u očima. Bol i crvenilo možda su znak upale oka. Treba uzeti u obzir i alkohol koji može da uzrokuje slične simptome. Upala očiju takođe može biti znak upale na nekom drugom mjestu, poput psorijaze ili artritisa.

PROBLEMI SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM

Ispupčene oči mogu biti znak autoimune bolesti koja napada mišiće i tkivo oka, a žene su češće žrtve tog oboljenja.

DIJABETES

Američka udruženja za borbu protiv dijabetesa procjenjuju kako oko 30 miliona Amerikanaca boluje od dijabetesa, ali da je samo oko osam miliona dijagnostikovano. Jednostavan pregled očiju mogao bi da skrene pažnju na dijabetes. Visok šećer u krvi može se prepoznati u oku u obliku dobro poznatog simptoma – slabljenje krvnih sudova u mrežnjači koje dovodi do polaganog gubitka vida.

DEPRESIJA

Prema istraživanju iz 2013., osobe koje pate od bipolarnog poremećaja, anksioznosti ili šizofrenije drugačije posmatraju svijet oko sebe – pogled im se duže ili kraće zadržava na određenim stvarima. Ljudi koji pate od depresije, na primjer, značajno duže gledaju fotografije tužnih lica, nego što to rade zdravi ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније