Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Marija Razić

06. 04. 2013. 11:43   >>  11:53 6

IZ UGLA BABICE

FOTO: Uvijek je vrijeme za bebe

"U porodilištu je svako iskustvo značajno i novo! Svaki put kada novi život zaplače u našim rukama, iskustvo postaje neponovljivo" , kaže glavna sestra porodilišta KCCG Marijana Bogavac, visoka strukovna sestra- babica, u razgovoru za portal RTCG.

Bogavac sve buduće majke savjetuje da obrate pažnju na ono što su naučile od ljekara koji su vodili trudnoću, da upotrijebe znanja stečena na kursevima posebno namijenjenim trudnicama i da se prepuste iskusnom timu ljekara, babica i ostalog stručnog medicinskog osoblja, koji će ih dočekati u porodilištu.

Kada na svijet dođe beba, život dobija jedinstven smisao, koji se spoznaje upravo u porodilištu. Glavna sestra porodilišta u Kliničkom centru Crne Gore, Marijana Bogavac, prenosi svoja iskustva i daje dragocjene savjete trudnicama, od toga kada je pravo vrijeme za odlazak na porođaj, šta buduće majke čeka i šta je neophodno da ponesu u porodilište.

                                                                   *    *    *

Kada je pravo vrijeme da prvorotkinja dođe na porođaj?

Početak porođaja znači da se pokrenuo jedan veliki proces u tijelu trudnice koji se ne može zaustaviti. On se doduše može malo usporiti ili promijeniti svoj tempo, ali kad jednom stvar krene, sve što će se događati ići će u smjeru porođaja i pomoći će bebi da dođe na svijet. Međutim, uvijek je pitanje - kada je pravo vrijeme da se dođe u porodilište, a da ne dođe rano i provede puno vremena u porodilištu. Pravo vrijeme je kada bolovi imaju svoj ritam i javljaju se na svakih 5- 10 minuta, ili ukoliko dođe do prsnuća vodenjaka. 

Da li je važno da porođaju prisustvuje ginekolog koji je vodio trudnoću?

Vjerovatno se svaka trudnica osjeća sigurnije ako je uz nju poznato lice koje joj uliva povjerenje- a to je njen ginekolog koji joj je pratio trudnoću.

Koliko su važne pripreme za trudnicu : edukacija, treninzi i škole koje postoje i koje ste vodili sa ginekolozima?

Pripreme trudnice za porođaj su jako bitne i mogu trudnicama puno pomoći da prevaziđu bolove, pripreme se za ono sto ih čeka u porodilištu. Rade vježbe disanja, jačaju trbušnu muskulaturu, koja je jako bitna za fazu rađanja bebe. Takođe postoji i teorijski dio kada se upoznaju sa tokom trudnoće, svim propratnim promjenama, i mogu da pitaju predavače sve sto ih interesuje.

Šta kaže praksa, koliko trudnice mogu da savladaju strah kada dođe vrijeme za porođaj? Da li mogu da primijene ono što su naučile, ukoliko su praktikovale odlazak na kurseve?

Strah je uvijek prisutan, to je potpuno prirodno, ali bitno je svesti ga na razumnu mjeru, biti psihički pripremljen za porođaj, slušati savjete koje daje osoblje u porodilištu. Naravno, ono sto su naučili na kursevima, i te kako će im biti od pomoći.

Šta porodilja treba da ponese  u porodilište kada krene na porođaj?

U porodilište trudnica treba da ponese, prvenstveno ovjerenu zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu, kao i uput od izabranog ginekologa za porođaj. Takođe, izvještaje ljekara koji je pratio trudnoću, laboratorijske analize, nalaz krvne grupe i rh faktora. 

U torbi, koju trudnice spremaju za porođaj, treba da se nalazi nekoliko spavaćica (na klinici ima bolničkih , ali porodiljama je najčešće udobnije u njihovim), pribor za ličnu higijenu, papuče, nekoliko pakovanja uložaka za porodilje, peškir, bade mantil, čaše (plastične, za jednokratnu upotrebu), higijenske gaćice za jednokratnu upotrebu, takođe mogu biti praktični ulošci za dojenje. Trudnice mogu ponijeti sa sobom bistri sok (jabuka, borovnica) suvi keks, čokoladice...  

Kakva procedura ih očekuje u porodilištu?

Na prijemu, u porođajnoj sali, babice će otvoriti istoriju porođaja, uzeti neophodne podatke, uraditi unutrašnji ginekološki pregled, izmjeriti obim trbuha i karlične mjere, poslušati srčane tonove bebe i dati porodilji klizmu. Nakon toga uradiće CTG (apatat koji mjeri srčane tonove bebe I kontrakcije materice). 

Šta je ono u čemu prvorotkinje danas najvise griješe, šta kaže vaše iskustvo?

Najčešće prvorotke dođu u bolnicu sa prvim bolom. Porođaj kod prvorotke inače duže traje, pa uglavnom dugo ostanu u porodilištu. Takođe, “greška” koja je česta je, kada trudnica ne umije pravilno da se napinje kada beba krene da se rađa. 


Da li se u Crnoj Gori neki porođaji obavljaju u kući, po želji trudnice?

Ne, u našoj zemlji ne postoji mogućnost porođaja kod kuće.

Da li očevi sve češće prisustvuju porođaju?

Trenutno smo u fazi renoviranja, pa nemamo tu mogućnost. Nadamo se, da ćemo, kada bude otvoreno novo porodilište, moći svima da izađemo u susret sa zahtjevima.

Nakon koliko dana porodilja napušta bolnicu, ukoliko je sve u redu?

Ukoliko se prirodno porodila i sve je u redu, napušta bolnicu nakon 48h. Ako je rađen carski rez, četvrti dan nakon operacije, porodilja može da ide kući.

Šta savjetujete porodiljama kada napuste bolnicu?

Porodilje dobijaju savjete prije izlaska iz bolnice kako da se ponašaju kako bi osatale zdrave, i savjete za dojenje. Kada napuste bolnicu, patronažne sestre obilaze porodilje jos nekoliko dana.

Da li se rađa više djevojčica ili dječaka?

U prošloj godini se rodilo više dječaka, ali je razlika neznatna.

***

U nastavku možete odgledali fotografije koje je ekipa portala RTCG zabilježila u porodilištu KCCG:

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније