Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 12. 2014. 08:58 >> 08:54

TOP DESET

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati

21. vijek je krajnje vrijeme da počnete da se hranite zdravo ili bar da naučite pravila kojih treba da se pridržavate. Predstavljamo vam 10 stvari koje bi treblalo da obilazite u širokom luku, kada je zdrava hrana u pitanju.

 

ČIPS

Jedna mala kesa čipsa sadrži 125 kalorija i 10 grama masti ( tri grama su zasićene masti). Ako jedete, na primjer, samo tri kesice čipsa nedeljno, za godinu dana ćete samo kroz čips unijeti 23.400 kalorija. Prodavnice zdrave hrane su sada na svakom koraku, umjesto čipsa uzmite kokice ili neku varijantu pirinča.

TOPING ILI ŠLAG IZ BOCE

Sočni kakvi jesu, uglavnom sadrže kukuruzni sirup ili hidrogenizovane biljno ulje - stvari koje nijesu poželjne u arterijama. Jedna kašika sirupa sadrži 32 kalorije, ali niko ne može da se zaustavi na jednoj. Umjesto topinga, koristite voćni jogurt ili jogurt od vanile, ukusno je podjednako, a manje štetno.

KROFNE

Bijeli šećer, bijelo brašno, margarin i sve to duboko potopljeno u ulje. Prosječna krofna sadrži 200 kalorija i 12 grama masti. Umjesto ugljenih hidrata, jedite slatkiše od brašna sa cijelim zrnom.

TJESTENINE

Tjestenine sa puterom, parmezanom i raznim ukusnim sosevima skoro svi vole. Ono što većina ne zna jeste da jedna porcija sadrži, u prosjeku, 543 kalorije i 33 grama masti. Umjesto obične tjestenine, koristite integralnu, a što se soseva tiče. gledajte da ne sadrže sireve, pavlake, ni meso.

KOBASICE

Bilo da ih jedete za doručak ili kao mezu uz pivo, one su jednako nepoželjne u vašem organizmu. Jedna prosječna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i oko 20 grama masti. Ako baš volite kobasice, nađite manje kaloričnu zamjenu, kao što su pileće kobasice ili vegeterijanska varijanta kobasica sa sojom.

PRŽENA PILETINA

Ako piletinu pržite u ulju, bijelo meso, iako dijetalno, imaće 400 kalorija i oko 22 grama masti. Zamijenite prženje grilovanjem, kuvanjem ili pečenjem u rerni i dobićete zdraviji obrok.

ZAMJENE ZA SIR

Neki ljudi ih vole, ali vjerovatno ne znaju koliko su kalorične. Količina koja je potrebna za dva prosječna krekera, sadrži 276 kalorija i 21 gram masti. U ovom slučaju, odlučite se za pravu stvar, odnosno uzmite sir umjesto njegove zamjene.

POMFRIT

Jedna veća porcija pomfrita koja se uobičajeno dobija u restoranima sadrži oko 570 kalorija. Ako uz pomfrit uzmete i hamburger, dodajte na to još 670 kalorija. 

SVJEŽ BIJELI HLJEB

Parče bijelog hljeba sadrži 65 kalorija. Nema veliku hranljivu vrijednost, ne sadrži dovoljno vitamina i minerala koje sadrži hljeb od cijelog brašna, pa zbog toga stičete osjećaj lažne sitosti.

KINESKA HRANA

Kineska hrana je dosta začinjena, vrlo često sadrži soseve od sira i meso raznih vrsta. Pošto je to autentična kuhinja, za koju ne postoji zamjena, možete se samo truditi da u jelima koje pripremate koristite manje kalorične namirnice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније