Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

20. 09. 2014. 23:36 >> 23:35

POVEĆAVA RIZIK

Masnom hranom do Parkinsonove bolesti

Premasna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti, otkrili su naučnici sa Univerziteta Tubingen u Njemačkoj.

 

Eksperimenti koji su naučnici vršili nad miševima pokazali su da masna hrana, pored toga što povećava rizik od dijabetesa, takođe može biti uzročnik Parkinsonove bolesti.

Miševi koji su jeli masnu hranu postali su gojazni i dobili dijabetes, kod njih su uočeni i simptomi Parkinsonove bolesti, a umrli su i ranije od ostalih miševa koji su imali “izbalansiranu“ ishranu.

Jedna od naučnica Karola Rotermund je kazala da je svakako potrebno sprovesti i druga istraživanja kako bi se utvrdila veza između hrane i Parkinsonove bolesti, ali, kako je istakla, njihovo istraživanje je pokazalo da premasna hrana uzrokuje nakupljanje proteina alpha-synuclein u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Journal of Neurochemistry“.

S druge strane, jedno američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje pate od migrene sklonije dobijanju Parkinsonove bolesti. Prema istraživanju, osobe sa migrenom imaju dva puta veći rizik obolijevanja o Parkinsonove bolesti, a ovo istraživanje, u kom je učestvovalo 5.620 osoba, objavljeno je u časopisu “Neurology“, javlja Anadolu Agency (AA).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније