Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

17. 03. 2013. 12:31   >>  12:22

POVEĆAVAJU RIZIK

UV lampe za manikir mogu uzrokovati rak

Loša vijest za sve djevojke koje svoje nokte ukrašavaju gelom. UV lampe, bez kojih to ne bi bilo moguće, povećavaju rizik od dobijanja raka kože.

 

Istraživanja su pokazala da je rizik od dobijanja raka mali, ali nipošto zanemariv. Radi se o SCC ili karcinomu pločastih stanica, koji se smatra drugim najčešćim oblikom raka kože. Uzrokuje ga kontinuirano izlaganje  UV zracima, a pojavljuje se uglavnom  na rukama ili oko noktiju. Od 700.000 slučajeva godišnje u Americi, 2.500 ih završi smrću.

Pitanja o tome jesu li takve lampe uzročnici raka kože pojavile su se odmah nakon njihove pojave, no dokazi su se tada smatrali neuvjerljivim. Ipak, ne možemo reći da su nas rezultati istraživanja iznenadili, jer su žene oduvijek znale da UV lampe uzrokuju starenje kože i hiperpigmentaciju.

Ukoliko ne možete da se oduprete navici stavljanja gela na nokte, prije zakazanog termina namažite ruke kremom za sunčanje, najmanjeg zaštitnog faktora 15.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније